Медики зрозуміли, чому у сучасних жінок нерідко трапляються ускладнення пологів

21 ВЕРЕСНЯ 2019 13:34

Вчені з університету Бостона впевнені: прямоходіння зробило пологи настільки непростим завданням для жінок. Предки сучасних людей в цілому народжували набагато легше через іншу будову таза, пише The Daily Mail.

Australopithecus sediba, предок сучасних людей, що жив приблизно 2 мільйони років тому. У представниць цього роду родовий канал був значно ширше, ніж у сучасних жінок.

За словами вчених, предки людини народжували за кілька годин і без особливих проблем. Сучасним жінкам непросто народити через звуженість родових шляхів і досить велику голову дитини.

Вчені створили цифрову модель жіночого таза A. sediba, щоб змоделювати пологи. Також враховувалися дані про будову таза видів Australopithecus afarensis, Homo erectus і Homo sapiens, як і шимпанзе.

Виявилося, у представниць виду Australopithecus, мабуть, не було кісткових структур, які б вплинули на родовий канал. Плюс, голови новонароджених були відносно невеликими. Укупі це призводило до того, що дитині не потрібно в міру проходження по родових шляхах, робити обертові рухи. Але це не означає, що предки людей були повністю позбавлені проблем під час пологів.

Суспільство, 21.09.2019 13:34