Минулого року в результаті конфліктів було убито і покалічено більше восьми тисяч дітей

07 ЖОВТНЯ 2017 10:31

Минулого року в результаті конфліктів загинули або отримали поранення вісім тисяч дітей, інформує TrueUA з посиланням на UN  

Про це говориться в новій доповіді Генерального секретаря ООН. Він привертає увагу до серйозних злочинів відносно дітей і закликає активізувати заходи по боротьбі з безкарністю.   

У додатку до доповіді міститься «чорний список» збройних сил держав і недержавних озброєних угрупувань, які здійснюють грубі порушення прав дітей.  

«Генеральний секретар приголомшений тим, що в 2016 році в умовах конфлікту було убито або покалічено більше восьми тисяч дітей», - говориться в заяві Генерального секретаря ООН, з яким від його імені виступив Прес-секретар.   

Глава ООН найрішучішим чином засудив напади на дітей, школи і лікарні, а також усі випадки сексуального насильства відносно дітей.   

Усі ці звірства детально описані в новій щорічній доповіді ООН про положення дітей в озброєних конфліктах.   

«Мета доповіді полягає не лише в тому, щоб підвищити обізнаність про порушення прав дітей, але і в тому, щоб просувати заходи, які могли б полегшити скрутне становище дітей, що опинилися в ситуації конфлікту», - сказав Прес-секретар.   

Генеральний секретар ООН призвав усі сторони конфліктів дотримуватися своїх зобов'язань по захисту дітей.   

«Діти з Афганістану, Демократичної Республіки Конго, Іраку, Сомалі, Південного Судану, Сирії і Йемену стають жертвами жахливих злочинів, які здійснюються сторонами конфліктів», - заявила Спеціальний представник з питання про положення дітей в ситуації озброєних конфліктів Вірджинія Гамба.  

У доповіді говориться, що чотири тисячі злочинів відносно дітей, що живуть в зонах конфліктів, були здійснені урядовими військами і більше 11 тисяч - неурядовими озброєними групами.  

У доповіді детально описані порушення прав дітей в 20 країнах, що охоплених конфліктами або знаходяться на етапі постконфліктного відновлення.   

У 2016 році тільки в Йемені були убиті і покалічені, щонайменше, 1340 дітей.   

Майже стільки ж дітей стали жертвами конфлікту в Сирії - 1299. У додатку до документу наводиться перелік сторін, причетних до вербування, сексуального насильства відносно дітей, вбивств і фізичного насильства, нападів на школи і лікарні, а також до викрадень дітей.   

У «чорному списку» - ІДІЛ, «Боко харам», «Армія опору Бога», «Аш-Шабааб».   

Туди включені також урядові сили Судану і Сирії. У цьому списку є присутньою і коаліція, очолювана Саудівською Аравією, яка бере участь в конфлікті в Йемені.   

У тому, що стосується Йемену, то в ООН поступила інформація про прийняті коаліцією заходи по пом'якшенню масштабів наслідків конфлікту для дітей.  

"Введені відповідні положення в правила ведення бойових дій, створена спільна група, покликана з'ясовувати обставини усіх інцидентів, що привели до жертв серед цивільного населення, і пропонувати заходи по їх відвертанню надалі.

В ході підготовки доповіді стало відомо про те, що Саудівська Аравія створила усередині коаліції підрозділ по захисту дітей", - відзначається в заяві ООН для преси.

 

Суспільство, 07.10.2017 10:31