Кремлівська пропаганда. Колаж: "Суспільне Рівне"

Місцеві новини у прокремлівському дусі: британська розвідка визначила, як просувають "русскій мір" у "ДНР"

Мешканці контрольованої Росією території Донецької області в Україні тепер отримують російськомовні місцеві новини від однієї з найбільших телерадіокомпаній Росії.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

4 вересня Всеросійська державна телерадіокомпанія (ВГТРК) відкрила донецьку франшизу та розпочала мовлення на території невизнаної "ДНР". Місцеві новини виробляє російський телеканал "Росія 1", а це, зрозуміло, російський погляд на війну, що є частиною ширших зусиль Росії встановити постійний контроль над територією.

"Українські російськомовні телевізійні та радіостанції були вільно доступними в нині анексованих областях до 2014 року. Після вторгнення всеукраїнські провайдери продовжували надавати місцевий російськомовний контент", — нагадали в британській розвідці.

Підконтрольні уряду "ДНР" і близькі до нього мовники теж ретранслювали російські національні програми в рамках пропагандистської кампанії, але не звертали значну увагу на регіональні новини.

"На створення мовлення ВГТРК у Донецьку знадобився понад рік, вперше про це оголосили 2022 року. Майже напевно це сталося через відмову працювати деяких місцевих технічних спеціалістів. Тих, хто симпатизує "ДНР" і володіє необхідними навичками, тепер, швидше за все, привезли з Криму, Луганська й інших місць", — йдеться в повідомленні.

Попри блокування, українське мовлення, зокрема, радіо, все ще доступне для широкої аудиторії через Інтернет. Там, де діють російські обмеження фільтрації, аудиторії використовують VPN або інші активні технології.

британська розвідка

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що новий навчальний рік у Росії розпочався з нової шкільної програми, яка містить як військові навички, так і кремлівський погляд на історію України. Серед оновлених тем з історії — возз’єднання Криму з Росією та "Військова спецоперація" в Україні. Минулого року російський парламент затвердив зміни в навчальну програму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 10:51