Міжетнічна ворожнеча на заході ДРК обернулася немислимими звірствами

12 БЕРЕЗНЯ 2019 23:29

В середині грудня 2018 року на заході Демократичної Республіки Конго (ДРК) в ході міжетнічних зіткнень відбувалися немислимі звірства: наприклад, дворічного хлопчика кинули у вигрібну яму, в однієї з жінок на очах обезголовили її трирічного сина і вбили чоловіка, а потім жорстоко зґвалтували. Все це відбувалося в чотирьох селах провінції Маї-Ндомбе. Буквально за три дні було вбито 535 місцевих жителів, 111 отримали каліцтва, повідомляє UN.

Про це йдеться в новій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Він був підготовлений за результатами розслідування, проведеного Спеціальної місією ООН. У вівторок на прес-конференції в Женеві висновки доповіді оприлюднила прес-секретар Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

Місія змогла встановити, що в ході міжетнічних зіткнень між громадами бануну і батенде в місті Юмбі і селах Бонгенде і Нколо були вбиті, щонайменше, 535 осіб.

Були зруйновані або розграбовані тисячі будівель, в основному житлові будинки, а також церкви, школи та медичні установи. Група експертів ООН не змогла відвідати четверте місце - табір Нбанзі, де, згідно з повідомленнями, також були здійснені напади.

Загальна кількість жертв, швидше за все, значно вище, оскільки, за повідомленнями, тіла деяких загиблих були скинуті в річку Конго. Раніше в Управління ООН з прав людини в ДРК надходила інформація про 890 убитих.

Напади, які почалися через розбіжності, пов'язаних з похоронами одного з вождів громади бануну, відбувалися з надзвичайною жорстокістю.

Багатьох людей вбивали, коли вони намагалися переправитися через річку Конго. Інших заживо спалювали у власних будинках. У деяких випадках нападники розчленовували трупи своїх жертв - відрізали їм голови, кінцівки і геніталії.

Слідчі вважають, що схожий сценарій нападів у всіх чотирьох місцевостях свідчить про те, що вони були узгоджені і організовані заздалегідь.

Група дійшла висновку, що злочини, вчинені в провінції Маї-Ндомбе - вбивства, тортури, зґвалтування та інші звірства - можуть бути кваліфіковані як злочини проти людства. Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала з'ясувати всі обставини цих трагічних подій і притягнути винних до відповідальності.

Напади на заході ДРК були здійснені буквально напередодні президентських виборів. Однак, сьогодні, відповідаючи на запитання журналістів, представник ООН заявила, що в ході розслідування не було виявлено будь-якого зв'язку між двома подіями.

Зараз в ООН побоюються, що зростання напруженості у відносинах між двома громадами укупі з чутками про репресії можуть в будь-який момент викликати нові хвилі насильства.

Равіна Шамдасані підкреслила, що співробітники ООН на місцях докладають усіх зусиль для того, щоб не допустити позасудових розправ. Вони закликають не звинувачувати у трагедії цілі громади, а домагатися індивідуальної кримінальної відповідальності, і потім почати процес примирення.

Світ, 12.03.2019 23:29