МВФ: торговельні суперечки загрожують фінансовій стабільності і економічному зростанню

11 ЖОВТНЯ 2018 18:29

Керівники МВФ та Світового банку підкреслили: торгівля - це важливий двигун економічного зростання і закликали лідерів країн не вводити протекціоністські заходи, повідомляє UN.

Директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард провела дискусію про більшу напруженість у міжнародній торгівлі. На думку МВФ, торговельні суперечки стали фактором ризику для зростання світової економіки.

«Торгові війни - це дурість. Вести торгові війни дуже важко і не так легко виграти, до того ж вони призводять до зростання бідності. Вони представляють ризик для зростання світової економіки... Ми повинні дотримуватися багатосторонності», - заявив П'єр Московіcі, Єврокомісар з економічних і фінансових питань, оподаткування і митного союзу.

Учасники зустрічі, що включають високопоставлених представників торгових відомств і експертів з питань глобалізації, заявили, що введення тарифів і контрзаходів можуть вдарити по найбіднішим верствам населення і робітничого класу.

Глава Вcемірной торгової організації Роберто Асеведо також зазначив, що торгові протистояння вже привели до негативних наслідків.

«Розширення торгівлі, якого ми чекали цього року, мало становити 4,4 відсотка. Ми вже переглянули оцінки і знизили показник до позначки 3,9. У наступному році ми сподівалися, що обсяги торгівлі виростуть на чотири відсотки. Тепер ми прогнозуємо лише 3,7 відсотка», - додав він.

Напередодні в МВФ опублікували «Доповідь з питань глобальної фінансової стабільності». З огляду на нинішні фінансові умови, автори стверджують, що ризики для фінансової стабільності і зростання в середньостроковій перспективі - дуже високі. А торгові суперечки і пов'язана з ними напруженість лише збільшують їх.

У звіті говориться, що через десять років після світової фінансової кризи банки та уряди відновили довіру до світових фінансових систем, але сьогодні з'являються нові загрози: політична ситуація і напруженість, викликана торговими спорами.

«Небезпека в тому, що настане момент, коли торгові суперечності підірвуть довіру інвесторів, що призведе до погіршення фінансової ситуації», - зазначив представник МВФ Тобіас Адріан.

Що стосується країн з економікою, що розвивається, в МВФ відзначають, що економічні умови будуть погіршуватися. Це призведе до відтоку капіталу, який розвинуті країни в останні роки активно направляли в країни, що розвиваються.

Економіка, 11.10.2018 18:29