Фото: соцмережі

На Дніпропетровщині зростає кількість хижих лисиць: влада б'є на сполох

На одній із вулиць селища у Нікопольському районі Дніпропетровської області руда лисиця покусала жінку, яка йшла з двома дітьми. Хижа тварина просто вчепилася жінці у гомілку, а спроби її відігнати зазнали поразки. Цю ситуацію пов’язують зі зростанням кількості рудих лисиць у 2,5 раза за час дії воєнного стану.

Про це повідомляє очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук у Telegram-каналі.

"За останніми даними в області зафіксовано зростання кількості рудих лисиць у 2,5 раза. Це тварини, які переносять сказ. Така ситуація склалася через заборону відстрілу мисливських тварин під час воєнного стану в країні", йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кількість випадків сказу серед тварин минулого року також суттєво зросла у порівнянні з 2022 роком. Як повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб, у 2022-му було зафіксовано 14 випадків, у 2023 77, на початок цього року вже зафіксовано 20 випадків. 

"Якщо ви натрапите на дику тварину, ні в якому разі не наближайтеся до неї. Не зупиняйтеся різко. Продовжуйте рухатися у тому ж темпі, але змініть траєкторію і намагайтеся обійти тварину іншою дорогою", рекомендують фахівці й наголошують на необхідності повідомити у поліцію, якщо побачили дику тварину в межах населеного пункту.

В разі ж, якщо ви не змогли уникнути нападу, одразу зверніться за медичною допомогою, наголошується у повідомленні.

Як розпізнати сказ

Відомо, що у людини інкубаційний період сказу триває від семи днів до трьох місяців, проте може збільшуватися до одного чи трьох років, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

"Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку", — попередили в Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Нагадаємо, у грудні минулого року у Чортківському й інших районах Тернопільської області в домашніх тварин виявили сказ. Здебільшого вони заражаються інфекцією від лисиць.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.02.2024 17:02