Синагога у Бродах під впливом негоди. Джерело: risu

На Львівщині негода спричинила обвал даху та склепіння історичної синагоги

У Бродах на Львівщині аварійні склепіння та дах знаменитої синагоги не витримали ваги снігу. Споруда має історичну цінність, її звели ще в XVIII столітті.

Про це повідомила релігійно-інформаційна служба України. Це вже третій обвал, що стався на пам’ятці архітектури загальнонаціонального значення за останні роки.

У березні 2021 року дах синагоги завалився вперше. Були звернення від імені Об’єднаної єврейської спільноти України (ОЄОУ) та Єврейської громади Львова до Міністерства культури та львівської обласної влади, але реакції не було. Через два роки — у липні 2023-го — дах обвалився вдруге. Тепер маємо третій випадок.

"Синагога в Бродах — одна з декількох синагог оборонного типу, що ще залишилися в Україні. Прикро, що ми можемо втратити таку важливу 300-річну реліквію, пов’язану з життям єврейської громади в Галичині, яку знищили нацисти під час Голокосту. Ми закликаємо Міністерство культури України до дій щодо негайної консервації об'єкта. Адже не виключено, що незабаром можуть завалитися вже й стіни!" — наголосив операційний директор Об’єднаної єврейської спільноти України Віталій Камозін.

Журналісти повідомили, що за синагогою наразі доглядає лише місцевий мешканець, українець Володимир Ковальчук, який самотужки розчистив будівлю та вивіз декілька вантажівок сміття.

Велику бродівську синагогу звели у XVIII столітті. Нині перебуває в аварійному стані. Синагога має статус пам’ятки архітектури національного значення під охоронним номером 403.

Перші згадки про дерев’яну синагогу в Бродах з’явилися наприкінці XVI століття. Через часті пожежі заможна єврейська громада міста вирішила збудувати муровану синагогу. Кам’яна синагога збудована на місці дерев’яної, яка згоріла. 1742 року розпочато будівництво. Про це свідчить напис на східній стороні аттика, також інформація про це є в описі синагог Золочівського округу від 1826 року. Наріжний камінь під "Велику" синагогу заклав Іцхак Горовіц, син Якова Горовіца з Болехова, а кошти на її спорудження дав Яков Іцкович, син Іцхака Круківера.

Нагадаємо, що на початку грудня синоптики у деяких регіонах України попередили про погіршення погодних умов і оголосили перший рівень небезпеки. Зокрема, негоду прогнозували у восьми областях: Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Львівській, Рівненській, Волинській.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.12.2023 00:15