Фото: economy.kz

Нацбанк зробив невтішний прогноз щодо зростання української економіки: з чим це пов'язано

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз зростання економіки на 2024 рік з 3,6% до 3%. Причина — ракетні атаки росіян, які спричинили значні руйнування об’єктів критичної інфраструктури, передусім енергетичного сектору.

Про це йдеться "Інфляційному звіті" Національного банку України.

За даними аналітиків, у першому кварталі 2024 року реальний ВВП України продовжував зростати. Цьому й надалі сприяв високий рівень адаптивності підприємств і населення до діяльності в умовах воєнного часу. Зокрема, економіку підтримують значні бюджетні витрати на оборону та соціальний захист громадян.

У НБУ підкреслили, що через невизначеність із надходженням міжнародної допомоги уряд обережно витрачав бюджетні кошти на початку 2024 року. Це дуже позначилося на економіці. Так, темпи відновлення загальмували, а показники ВВП виявилися дещо гіршими, ніж очікував регулятор.

На розвиток та відновлення економіки вплинули ракетні атаки росіян, які спричинили значні руйнування об’єктів критичної інфраструктури, передусім енергетичного сектору. Відновити всі ці об’єкти в короткі строки неможливо. Тому спостерігатиметься періодичний дефіцит електроенергії в різних регіонах, що, звісно, обмежуватиме відновлення економіки. Через втрати енергосектору НБУ погіршив прогноз зростання економіки на цей рік з 3,6% до 3%.

Однак очікується, що в наступні роки економічне зростання пришвидшиться до 4–5%. Цьому сприятиме подальше пристосування бізнесу та населення до нових викликів, а також значні бюджетні стимули за збереження підтримки міжнародних партнерів.

Нагадаємо, у НБУ назвали ключові завдання на 2024 рік. Серед них — пом’якшення валютних обмежень та розвиток кредитування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.05.2024 18:10