Фото: Ольга Малярчук

Наслідки підриву Каховської ГЕС: Ляшко назвав вражаючий рівень забруднення води у Дніпрі

Наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС наразі не можливо повністю оцінити, але вони будуть величезні й для довкілля, і для здоров'я людей. Водночас нині вже можна оцінити перші наслідки російського теракту для річки Дніпро — подекуди вода за певними показниками забруднена у 28 тисяч разів більше норми.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив в інтерв'ю BBC.

За його словами, жодного випадку холери після підриву Каховської ГЕС в Україні ще не виявили. Проте влада не відкидає варіант розповсюдження хвороби через підтоплення багатьох каналізаційних споруд, скотомогильників, вигрібних ям тощо.

"І якщо забруднена вода потрапить в мережі водопостачання, все це може призвести до спалахів гострих кишкових інфекційних хвороб, у тому числі холери. Спочатку це можуть бути гострі кишкові інфекції, зазвичай бактеріологічні. Потім друга хвиля — це вже вірусні інфекції: гепатити, холера. А потім третя паразитози", — пояснив міністр.

Він наголосив, що ці хвороби почнуть з'являтися, щойно хтось буде порушувати санітарно-епідемічні норми. Ляшко зауважив, що МОЗ фіксує перевищення по мікробному числу в Дніпрі в десятки тисяч разів:

"У 28 тисяч разів було перевищення по певних показниках. Тому заборонене купання, вилов риби, не можна пити цю воду, поїти скот. Коли людина буде купатися в такій воді, то потенційно може виникнути захворювання. Очисні споруди перейшли на екстрені режими дезінфекції. Посилено моніторинг щодо якості води у водопровідній мережі, щоб не пропустити спалах".

На запитання, де ситуація є найгіршою, Віктор Ляшко відповів, що "скрізь погано":

"Некоректно говорити, що у нас десь гірше, десь краще — у нас скрізь погано. Щоб не давати людям надію, що ось там набагато гірше, а тут можна купатися чи виловити рибу — ми говоримо про всю акваторію нижче Каховської дамби".

Також Ляшко нагадав, що заборонено купатись у Чорному морі, оскільки туди потрапляє забруднена із Дніпра вода.

Нагадаємо, держава та спеціальні служби контролюють ситуацію та втілюють план ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Зокрема, в Херсонській та сусідніх областях планують пошук нових свердловин, прокладання магістральних водогонів, аналіз стану водойм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.06.2023 10:45