Фото: "Укргідроенерго"

Як саме рашисти підірвали Каховську ГЕС: заява Міноборони

Характер вибуху на Каховській гідроелектростанції у ніч на 6 червня вказує на те, що вибуховий пристрій спрацював усередині споруди. Слідів потужних поверхневих вибухів на сусідніх об’єктах зруйнованої греблі не зафіксовано.

Таку заяву зробив начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля під час брифінгу в Military Media Center.

"Слідів через потужні поверхневі вибухи на сусідніх об’єктах немає, що вказує на спрацювання вибухового пристрою всередині ГЕС, що, ймовірно, заклали бійці 205-ї мотострілецької бригади збройних сил РФ", — сказав Берегуля.

Він додав, що у момент вибуху норвезька сейсмічна система Norsar зафіксувала коливання за координатами, які збігаються із місцем розташування Каховської гідроелектростанції, що вказує на потужну силу вибуху. Він наголосив, що підрив станції ракетами Himars неможливий, бо в одній ракеті — 100-200 кг вибухової речовини, якої недостатньо для знищення такої споруди.

Представник Міноборони зауважив, що підрив Каховської ГЕС відбувся одразу після початку наступу Сил оборони України на окремих ділянках фронту.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, за попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.06.2023 03:17