Назарбаєв назвав свого наступника

19 БЕРЕЗНЯ 2019 21:33

Після 30 років перебування при владі в Казахстані Нурсултан Назарбаєв оголосив про відхід з поста президента. Відповідну заяву він зробив у вівторок в спеціальному зверненні до нації. При цьому про причини свого рішення він говорити не став, повідомляє Euro News.

Ще в лютому нинішнього року Назарбаєв звернувся до Конституційної ради з проханням дати тлумачення пункту 3 статті 42 конституції Казахстану про перелік підстав для дострокового припинення повноважень глави держави. Розглянувши звернення, КС констатував, що таке право у глави держави є.

Після цього пішли розмови про можливі зміни в керівництві Казахстану, але все ж оголошене у вівторок рішення Назарбаєва піти у відставку стало для більшості несподіванкою.

«Я прийняв рішення припинити свої повноваження в якості президента», - сказав 78-річний політик в зверненні, яке транслювалося в ефірі республіканських телеканалів.

Разом з тим Назарбаєв дав зрозуміти, що поки йти з політики не збирається. Після відставки він збереже пост голови Ради Безпеки - одного з ключових органів держави. Виконувати ж обов'язки президента Казахстану до нових виборів буде спікер сенату Касим-Жомарт Токаєв.

«Поруч зі мною він працює з перших днів незалежності Казахстану. Я добре його знаю, він людина чесна. Всі програми приймалися і розроблялися з його участю. Я вірю, що Токаєв саме та людина, кому ми можемо довірити сьогодні управління Казахстаном», - зазначив він.

Нурсултан Назарбаєв займав пост президента з 24 квітня 1990 року, коли його обрали головою ще Казахської РСР. У грудні 1991-го він очолив вже незалежну державу. Всього він обирався на пост президента 5 разів. На останніх виборах в 2015-му році за офіційними даними Назарбаєв набрав більше 97% голосів.

В цілому Назарбаєв перебував біля керма держави найдовше нині діючих політиків на пострадянському просторі.

Політика, 19.03.2019 21:33