Фото: НАЗК

НАЗК перевірятиме за допомогою штучного інтелекту декларації держслужбовців: як це працюватиме

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) мало обов’язок щорічно перевіряти декларації всіх топпосадовців, але понад 99% декларацій системно не перевірялись. Відтепер відбір декларацій буде здійснюватися за результатами оцінки ризиків декларації, тобто залежно від показника рейтингу ризику.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Зазначається, що раніше на повну перевірку відбиралися декларації залежно від категорії посади, у першу чергу Президента України, міністрів, народних депутатів, суддів Конституційного Суду України, Верховного Суду. При цьому, понад 99% декларацій були не охоплені системним контролем НАЗК. Перевірка службовців інших посад була можлива лише за зверненням громадян, матеріалами журналістських розслідувань або у межах співпраці з правоохоронними органами.

"Як результат, ми не реалізовували очікування суспільства з перевірок декларацій", — зауважили в НАЗК.

Які зміни анонсували в НАЗК

Відтепер відбір декларацій буде здійснюватись за результатами оцінки ризиків декларації, тобто залежно від показника рейтингу ризику. Це стало можливим оскільки в Закон України "Про запобігання корупції" внесено зміни та виключено обов’язок перевіряти щорічно всі декларації топ-чиновників, що дало можливість фактично змінити підхід до відбору декларацій на перевірку за ризик-орієнтованим принципом.

Зазначається, що за останні півтора року, відколи було призупинено обов’язкове подання декларацій та їх перевірки, НАЗК сконцентрувалося на здійсненні моніторингу способу життя. Також агентство використало цей час для розробки ІТ-продуктів, які можуть забезпечити здійснення та реалізацію нового підходу, а також оптимізувати роботу уповноважених осіб НАЗК, а повні перевірки зробити більш ефективним інструментом фінансового контролю.

Усі подані декларації будуть проходити оцінку ризиків, ті декларації, які матимуть найменший показник рейтингу ризику та можуть бути перевірені автоматизовано зможуть бути перевірені за допомогою штучного інтелекту — механізму автоматизованої перевірки.

"Ми прогнозуємо, що третина декларацій пройдуть цю перевірку. НАЗК зможе повернутися до них, якщо будуть виявлені нові факти або надійде звернення про ознаки недостовірного декларування", — йдеться у повідомленні. 

З решти 70% декларацій заплановано відбирати для проведення повної перевірки  ті декларації, що мають найвищий рейтинг ризику, а відібрані декларації в автоматизованому режимі розподілятимуться для перевірки уповноваженим особам НАЗК. 

Очікується, що результати автоперевірок побачить і суспільство: у публічній частині Реєстру декларацій буде відповідна позначка біля таких декларацій. 

Нагадаємо, міністр оборони України Рустем Умєров оприлюднив декларації про доходи та свій майновий стан у 2021 та 2022 роках. Загалом за рік його статки зросли на понад мільйон гривень. Зокрема його дохід у 2022 році становив 4 505 979 гривень, а роком раніше майже 3,5 мільйони гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.12.2023 13:49