Фото ілюстративне. Джерело: finap.com.ua

У НАЗК повідомили, коли відкриють публічний доступ до Реєстру декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у грудні відкриє публічний доступ до Реєстру декларацій. Щоправда, повний публічний доступ до Реєстру забезпечать тільки після завершення чи скасування воєнного стану в Україні. 

Про це повідомила прес-служба НАЗК.

"Пріоритетом НАЗК є забезпечення захисту інформації про декларантів, які здійснюють захист нашої держави, та членів їх сімей. Наразі НАЗК працює над вилученням декларацій із публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданих такими особами", — йдеться в повідомленні.

В агентстві додали, що не пізніше 10 грудня НАЗК завершить цю роботу за поданнями ініціаторів вилучення, які надійшли до цієї дати. Таким чином забезпечать відкритий цілодобовий доступ до Реєстру з урахуванням заходів безпеки, визначених законом України "Про запобігання корупції".

"Звертаємо увагу декларантів та ініціаторів внесення подань про вилучення декларацій з публічної частини Реєстру, що залишилося обмаль часу для подачі до НАЗК відповідного подання до відкриття Реєстру", — зазначили в НАЗК.

При цьому ініціатором вилучення декларацій, поданих суб’єктами декларування, які наразі мобілізовані до лав ЗСУ, є Генеральний штаб України.

У НАЗК нагадали, що на підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а і повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди. Всі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій здійснюватиметься НАЗК за поданнями ініціаторів і після 10 грудня аж до дати завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі.

Повний публічний доступ до Реєстру забезпечать після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція  Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня, парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

Нагадаємо, наприкінці вересня член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, представник президента в парламенті Федір Веніславський пояснював, що громадяни не матимуть доступу до всіх документів посадових осіб. Це пов’язано з умовами воєнного стану в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.12.2023 09:59