Фото: "Вікіпедія"

НАЗК розпочало моніторинг способу життя голови АМКУ Кириленка після скандального журналістського розслідування

Національне агентство з питань запобігання корупції після скандального журналістського розслідування проекту "Схеми", розпочало моніторинг способу життя голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Підставою для такої перевірки стало розслідування проєкту "Схеми", у якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала нерухоме майно і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень. При цьому частину майна, яким користується сам посадовець та його родина, він не вказав в декларації", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, НАЗК перевіряє повноту декларації Кириленка та проводить моніторинг способу життя голови Антимонопольного комітету України. 

Перевірку майнового стану Кириленка проводить Управління проведення моніторингу способу життя та контролю НАЗК.

Збагачення родини Павла Кириленка: що відомо

Як з'ясували журналісти "Схем" у власності родини Кириленка є:

  • будинок і дві земельні ділянки в мальовничому селищі на півночі Києва;
  • чотири квартири та паркомісця в житловому комплексі преміум-класу в Ужгороді;
  • два апартаменти, комерційна нерухомість і паркомісця в житловому комплексі бізнес-класу в Києві;
  • ще одна квартира у столиці, де за фактом мешкає родина;
  • два автомобілі.

Сам Кириленко та його родичі стверджують, що стартовий капітал сім’я заробила, зокрема, завдяки підприємницькій діяльності та продажу акцій далекого 1997 року. Що стосується першого пункту — в офіційних реєстрах фізичних і юридичних осіб України такої інформації "Схеми" не знайшли.

Теща Наталія Матієнко ніколи не мала бізнесу. "Схеми" з’ясували за допомогою джерел із доступом до бази даних про офіційні доходи, з яких сплачували податки, єдина виплата, яку вона отримала, — 185 гривень від приватного підприємства 2003 року.

Її чоловік, тобто тесть Кириленка, Олександр Матієнко переважно працював у ДАІ — державній автоінспекції, до її реформування у патрульну поліцію. У період з 2005 по 2015 рік отримав 223 тисяч гривень зарплати. Він також, як встановили журналісти, офіційно ніколи не був підприємцем. І вже дев’ять років ніде не працює.

Дружина Алла Кириленко, відповідно до декларацій посадовця, теж офіційно не мала достатньо коштів, щоби допомогти батькам придбати численну нерухомість та авто. Як і сам голова Антимонопольного комітету, з огляду на його заробітну плату та заощадження.

Водночас дружина Кириленка задекларувала мільйон гривень доходу від підприємницької діяльності за 2022 рік – але цих грошей немає у податковій звітності і того року Алла Кириленко не була зареєстрована як ФОП. Бабуся Альбіна Віннікова за останню чверть століття з офіційних нарахувань отримала лише 16 гривень від "ПриватБанку" 2013 року. А також, згідно з даними з податкової з 2015 по 2017 рік — соціальні виплати як внутрішньо переміщена особа — на суму трохи більше однієї тисячі гривень.

Нагадаємо, 22 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.04.2024 17:38