Павло Кириленко. Джерело: Донецька ОДА

НАБУ порушило справу проти голови АМКУ Кириленка: у його родини виявили елітне майно на 70 млн грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла КириленкаЗа три роки він та його родина стали власниками елітного майна на понад 70 мільйонів гривень.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на САП.

Вказується, що правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня. Напередодні вийшов матеріал "Схем", в якому журналісти виявили, що родина Кириленка у період 2020-2023 років придбала нерухомість та автомобілі загальною вартістю понад 70 мільйонів гривень. 

"Прокурорами САП та детективами НАБУ за результатами опрацювання інформації оприлюдненої у журналістському розслідуванні програми розслідувань "Схеми" до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-2 та ст. 368-5 КК України", — йдеться у відповіді прокуратури на запит "Радіо Свобода".

Що загрожує голові Антимонопольного комітету

Мінімальна санкція статті "Декларування недостовірної інформації" передбачає штраф, максимальна — позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Покарання за статтею "Незаконне збагачення" передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Збагачення родини Павла Кириленка: що відомо

Як з'ясували журналісти "Схем" у власності родини Кириленка є:

  • будинок і дві земельні ділянки в мальовничому селищі на півночі Києва;
  • чотири квартири та паркомісця в житловому комплексі преміум-класу в Ужгороді;
  • два апартаменти, комерційна нерухомість і паркомісця в житловому комплексі бізнес-класу в Києві;
  • ще одна квартира у столиці, де за фактом мешкає родина;
  • два автомобілі.

Сам Кириленко та його родичі стверджують, що стартовий капітал сім’я заробила, зокрема, завдяки підприємницькій діяльності та продажу акцій далекого 1997 року. Що стосується першого пункту — в офіційних реєстрах фізичних і юридичних осіб України такої інформації "Схеми" не знайшли.

Теща Наталія Матієнко ніколи не мала бізнесу. "Схеми" з’ясували за допомогою джерел із доступом до бази даних про офіційні доходи, з яких сплачували податки, єдина виплата, яку вона отримала, — 185 гривень від приватного підприємства 2003 року.

Її чоловік, тобто тесть Кириленка, Олександр Матієнко переважно працював у ДАІ — державній автоінспекції, до її реформування у патрульну поліцію. У період з 2005 по 2015 рік отримав 223 тисяч гривень зарплати. Він також, як встановили журналісти, офіційно ніколи не був підприємцем. І вже дев’ять років ніде не працює.

Дружина Алла Кириленко, відповідно до декларацій посадовця, теж офіційно не мала достатньо коштів, щоби допомогти батькам придбати численну нерухомість та авто. Як і сам голова Антимонопольного комітету, з огляду на його заробітну плату та заощадження.

Водночас дружина Кириленка задекларувала мільйон гривень доходу від підприємницької діяльності за 2022 рік – але цих грошей немає у податковій звітності і того року Алла Кириленко не була зареєстрована як ФОП. Бабуся Альбіна Віннікова за останню чверть століття з офіційних нарахувань отримала лише 16 гривень від "ПриватБанку" 2013 року. А також, згідно з даними з податкової з 2015 по 2017 рік — соціальні виплати як внутрішньо переміщена особа — на суму трохи більше однієї тисячі гривень.

Нагадаємо, що 6 вересня 2023 року новим очільником Антимонопольного комітету України став Павло Кириленко. До цього він обіймав посаду голови Донецької обласної військової адміністрації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.03.2024 20:58