Фото: Twitter Ентоні Блінкена

Блінкен назвав країну, яка може вплинути на Росію відновити "зернову угоду"

"Зернову угоду" у Чорному морі можна відновити, якщо у цьому допоможе Бразилія та її президент. Луїс Інасіу Лула да Сілва, вважають у США, може вплинути на Росію.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен виданню GloboNews.

"Я думаю, що голос Бразилії, голос президента Лули, має вирішальне значення. І використання цього голосу для того, щоб переконати росіян повернутися до угоди, було б дуже, дуже позитивним кроком", — сказав американський посадовець.

Разом з тим він наголосив, що "зернова угода" ніколи б не була потрібною, якби Росія не вторглась в Україну і не заблокувала українські порти.

"Поки ця угода виконувалася до того, як Росія вийшла з неї кілька тижнів тому, з України було вивезено 35 мільйонів тонн продовольства. Еквівалент 18 мільярдів хлібин: ось що тепер розірвала Росія. Відтоді, як РФ зробила свій крок і вийшла з угоди, ціни для всіх зросли на 10-15%", — зазначив Блінкен.

Додамо, раніше Ентоні Блінкен заявляв, що Сполучені Штати продовжать робити "все необхідне" для того, щоб РФ могла вільно експортувати продовольство на світовий ринок за умови, якщо вона буде готова відродити "зернову угоду" та дозволити Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море. Своєю чергою рупор російського диктатора Дмитро Пєсков, у відповідь на заяви Блінкена повідомив, що як тільки США виконають умови РФ, "угода буде негайно відновлена".

Завершення "зернової угоди"

Росія 17 липня заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Нагадаємо, на початку серпня глава Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва поскаржився, що президенти України та Росії не готові до його "мирного плану". Він вважає, що його ігнорують та розкритикував західні держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.08.2023 14:03