Фото: Офіс президента

Як Бразилія може допомогти Україні закінчити війну: пояснення Зеленського

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Бразилія та президент Лула да Сілва могли б багато зробити для закінчення війни в Україні. Зокрема, допомогти в реалізації одного з пунктів Формули миру.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю журналісту бразильського мовника Globo.

За словами Зеленського, Бразилія обов’язково має бути учасницею процесу імплементації запропонованої Україною формули миру. Зокрема, реалізації пункту щодо глобальної продовольчої безпеки. Водночас гарант зауважив, що країна та її лідер могли б предметно допомогти нашій державі в гуманітарній сфері. Наприклад, спеціальною технікою для розмінування територій, щоб українські фермери не боялися загинути на своєму полі, вирощуючи та збираючи врожай.

"Я вважаю, що сьогодні президент Лула має залучити всі свої можливості, щоб наближати мир. Кожен лідер несе відповідальність за те, чи є зараз у світі війна, чи немає", — зазначив Зеленський.

Він також заявив, що хотів би зустрітися з бразильським колегою. На його переконання, важливо, щоб президент і народ Бразилії почули його особисто й отримали правдиву інформацію про події в нашій країні. Також Лула да Сілва міг би відіграти провідну роль в організації багатосторонньої зустрічі України з лідерами латиноамериканських держав, щоб вони більше дізналися про нашу країну.

"Тоді й відносини між нашими державами будуть тільки кращими й міцнішими. У цьому, я впевнений, наші народи абсолютно зацікавлені", — додав гарант.

Нагадаємо, раніше Зеленський запросив президента Бразилії Лулу да Сілву до України. Адже, той має досить неоднозначну позицію щодо війни в Україні. Раніше Лула да Сілва заявив, що США та союзники нібито затягують війну, надаючи зброю Києву, а також пропонував Україні відмовитися від Криму.

Раніше президент України Володимир Зеленський призначив нового посла у Бразилії. Ним став колишній заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.07.2023 19:39