Фото: Посольство Федеративної Республіки Німеччина

Зеленський призначив заступника голови МЗС Мельника послом у Бразилії

Президент України Володимир Зеленський призначив нового посла у Бразилії. Ним став заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник.

Відповідний указ опублікований на сайті Офісу президента.

"Призначити Мельника Андрія Ярославовича надзвичайним і повноважним послом України в Федеративній Республіці Бразилія", — йдеться в повідомленні.

Що відомо про Андрія Мельника?

У 1997 році він закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка, отримав кваліфікацію спеціаліста з міжнародних відносин, перекладача німецької мови. Потім навчався у Швеції на юридичному факультеті Лундського університету, де здобув ступінь магістра міжнародного права. Стажувався у Гарвардському університеті. Вільно володіє англійською та німецькою мовами.

Мельник вступив на дипломатичну службу, почавши роботу старшим консультантом в Управлінні зовнішньої політики адміністрації президента України. У 1999-2003 роках — другий, згодом перший секретар Посольства України в Республіці АвстріяЗгодом Андрій Мельник був генеральним консулом України в німецькому Гамбурзі. Після цього він працював директором Третього територіального департаменту МЗС.

У 2014 та 2015 роках Мельник був заступником міністра Кабміну України. Із 2014 до 2022 року обіймав посаду надзвичайного і повноважного посла України в Німеччині. Саме на цій посаді Мельник став дуже відомим через критику німецького уряду за позицію щодо допомоги Україні. Наприклад, дипломат сказав, що канцлер Олаф Шольц "вдає ображену ліверну ковбасу" (німецький фразеологізм, який означає вдавати безневинно ображеного, — ред.), коли німецький політик відмовлявся відвідати Київ за прикладом своїх європейських колег. Окрім цього, Мельник також послав за маршрутом російського корабля Ілона Маска за його пропозицію для України піти на поступки РФ.

Робота українського посла неодноразово привертала увагу російських пропагандистів, що у своїх публікаціях намагались усіляко зіштовхнути дипломата з німецькими колегами. 

Заступником міністра закордонних справ України Мельник почав працювати з 18 листопада 2022 року. 

Нагадаємо, раніше Зеленський запросив президента Бразилії Лулу да Сілва до України. Адже, той має досить неоднозначну позицію щодо війни в Україні. Раніше Лула да Сілва заявив, що США та союзники нібито затягують війну, надаючи зброю Києву, а також пропонував Україні відмовитися від Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 20.06.2023 13:26