Фото: twitter.com/kmathernova

Хто стане новим послом ЄС в Україні: ЗМІ назвали ім'я кандидата

У Європейському Союзі визначили кандидатуру нового посла ЄС в Україні. На цю посаду планують призначити заступницю генерального директора Європейської комісії з питань розширення Катаріну Матернову.

Про це повідомило Euractiv з посиланням на внутрішні документи ЄС.

Її нове призначення, на думку чиновників ЄС, стане ще одним сигналом підтримки зусиль України приєднатися до Євросоюзу під час боротьби з російською агресією проти країни.

Як додає видання, очікується, що виконавчий орган ЄС оприлюднить свою оцінку прогресу України пізніше цього року, з усною презентацією семи рекомендацій виконавчого органу ЄС щодо реформ, які очікуються навесні, а офіційний пакет розширення — восени.

Якщо в цих звітах буде відзначено позитивний прогрес, то, на думку деяких чиновників і дипломатів ЄС, можуть розпочати обговорення щодо відкриття переговорів про вступ до кінця цього року, як того вимагає Україна.

"Призначення Матернової може стати ключем до просування європейських інтересів в Україні, водночас пропонуючи всю технічну підтримку та експертизу, необхідні Києву для досягнення прогресу у вступі", — сказав Euractiv чиновник ЄС.

Чинного посла ЄС в Україні Матті Маасікаса призначили у 2019 році. Зміна посла стане регулярною ротацією, адже зазвичай вони працюють по чотири роки. Очікується, що Катаріна Матернова почне працювати в Україні з вересня 2023 року. На її термін, найімовірніше, припаде один із найважливіших етапів — перемовини про вступ України в ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Київській міській раді мають намір розірвати договір оренди земельної ділянки із посольством країни-агресора РФ в Україні. Вона розташована на проспекті Повітрофлотському, 27 у столиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.04.2023 11:37