Ірина Фаріон. Скріншот із відео

"Не можу назвати їх українцями": Фаріон накинулася на російськомовних "азовців"

Українська мовознавиця, доктор філологічних наук та народний депутат VII скликання Ірина Фаріон звинуватила військових, зокрема, бійців "Азова", через те, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати їх українцями. Її висловлювання традиційно викликали немалий резонанс у суспільстві.

Ірина Фаріон, як завжди, була емоційною та прямою під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою.

"Я категорично не приймаю російську мову серед військових. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді", — сказала мовознавиця.

Яніна Соколова у відповідь зазначила, що, попри російську, "азовців", серед яких у неї багато друзів, не можна назвати "кацапами".

"Я не можу назвати їх українцями. Якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Якщо вони такі великі патріоти — покажіть свій патріотизм", — відреагувала на це доктор філологічних наук.

Згодом вона порівняла сучасних військових із бійцями Української повстанської армії, які, попри значний польський вплив у західному регіоні України, ніколи не переходили на польську мову.

Ірина Фаріон наголосила, що це питання дуже важливе в контексті збереження української нації та культури

"Інакше будуть Арестовичі, інакше будуть Бойки, інакше будуть таксисти, ось такі, якого ми нещодавно бачили. Інакше у вайбері буде запитання:"Якою ви мовою спілкуєтеся?"… Не розумію я іншої мови в Україні, крім української. Коли я приїжджаю в іншу державу, то знімаю капелюха, вчу цю мову, тому що я поважаю будь-яку іншу націю, яка поважає себе. Виходить, що українці себе не поважають, бо деякі з них навіть не здатні вивчити своєї мови", — підсумувала вона.

Її висловлювання викликали неоднозначну реакцію серед коментаторів у соцмережах. Одні погодилися з мовознавицею. Інших — обурили закиди на адресу військових, які захищають Україну.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня великий резонанс викликало відео з мережі, в якому київський таксист відмовився обслуговувати пасажирок українською мовою після того, як вони попросили це зробити. Чоловік припинив поїздку та виставив речі жінок із багажника.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.11.2023 16:28