Фото: ілюстративне. Джерело: КМДА

"Не воюємо з Росією": одна з країн Європи відмовилась давати дозвіл на удари своєю зброєю по території РФ

Італійський уряд не надав дозвіл на удари своєю зброєю по території Росії. Позиція Риму з цього питання не зазнала змін.

Про це у четвер, 29 серпня, перед зустріччю очільників міністерств закордонних справ у Брюсселі заявив очільник МЗС Італії Антоніо Таяні, пише Corriere Della Sera.

Так, за його словами, кожна країна вирішує особисто, чи дозволяти Києву атакувати цілі на території Росії переданою зброєю. Він зауважив, що його країна здебільшого передала українським військовим оборонну зброю. Зокрема, наразі Рим має намір передати систему протиповітряної оборони SAMP/T, яка "не може бути використана на російській території".

"Ми повторюємо, що ми не перебуваємо у стані війни з Росією, НАТО не перебуває у стані війни з Росією, тому для Італії позиція залишається такою: використовувати нашу зброю на українській території. А інші країни будуть вирішувати, як вони вважають за потрібне", — наголосив Таяні.

Зазначимо, що у четвер, 29 серпня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Брюсселі провів перемовини із високим представником Європейського Союзу Жозепом Боррелем. Так, у ході перемовин дипломати обговорили посилення військової підтримки України, а також зняття обмежень на використання Україною західної зброї для ударів по військових об'єкта країни-агресорки.

"Довгостроковий мир в Європі залежить від рішучих швидких рішень на підтримку України, таких як зняття обмежень на далекобійні удари, зміцнення протиповітряної оборони та своєчасна військова допомога. Ми обговорили, як їх спільно реалізувати. Успіхи України в Курській області демонструють, що ми здатні перехопити ініціативу і перемагати на полі бою. Нам потрібно більше сильних рішень, щоб закріпити цей успіх", — наголосив Кулеба.

До того ж посадовець зауважив, що "особливо вдячний Жозепу за його підтримку щодо зняття обмежень на використання Україною зброї проти законних військових цілей на території Росії".

Своєю чергою високий представник ЄС Жозеп Боррель у власному дописі в соцмережі X зауважив, що після масованої атаки РФ на Україну 26 серпня українці потребують посилення протиповітряної оборони.

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів України прибрали барʼєри, які заважають нашій державі послаблювати російські позиції. Зокрема, це стосується далекобійної зброї та обмежень на удари по території країни-агресорки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2024 18:30