Фото: росЗМІ

"Неупередженість щодо України": глава МЗС Китаю взявся заспокоювати Лаврова після саміту у Джидді

Китай запевнив Росію у своїй "неупередженій" позиції щодо російсько-української війни. Також глава китайської дипломатії Ван Ї заявив, що вони з Російською Федерацією залишаються "добрими друзями і партнерами".

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

Після участі делегації КНР в міжнародних переговорах в Саудівській Аравії щодо врегулювання ситуації в Україні головний дипломат Китаю Ван Ї провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Журналісти зазначають, що Ван Ї наголосив на важливості незалежної та неупередженої позиції Китаю щодо ситуації в Україні. Водночас підкреслив, що Китай і Росія залишаються "надійними друзями та партнерами, яким можна довіряти".

Як стверджують російські пропагандистські видання, обидві сторони "підтвердили широку згоду в підходах Москви і Пекіна до глобальних питань".

Зазначається, що ця розмова з Лавровим стала першою після перепризначення Вана на посаду міністра закордонних справ Китаю наприкінці липня. Ван протягом близько десяти років обіймав посаду міністра закордонних справ, а торік його підвищили до глави зовнішньополітичного відомства Комуністичної партії КНР, і тепер він обіймає обидві посади.

Саміт у Джидді

У Саудівській Аравії 5-6 серпня відбулася зустріч дипломатичних радників із національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств провідних країн світу. Головна тема зустрічі — обговорення ключових принципів відновлення сталого й справедливого миру для України. Загалом у Джидді було представлено понад 40 держав, що майже втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені.

В Офісі президента України наголосили, що саміт у Саудівській Аравії став кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Києвом. Сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру. Також повідомлялось, що під час саміту у Саудівській Аравії учасники досягли згоди щодо основи мирної угоди для України.

Водночас аналітики ISW заявили про розбіжності між Китаєм та Росією щодо війни в Україні, які стали ще більш очевидними на саміті в Саудівській Аравії. Присутність на зустрічі КНР яскраво демонструє ізольованість РФ. Аналітики посилаються на оцінку The Financial Times, мовляв, представники Китаю на мирному саміті у Джидді були "конструктивні" і "прагнули показати, що вони — це не Росія".

Тим часом у міністерстві закордонних справ Російської Федерації розкритикували саміт у Саудівській Аравії. Відомству країни-агресорки не сподобались намагання його учасників знайти варіанти мирного врегулювання війни в Україні. У МЗС Росії заявили, що переговори не мають "найменшої додаткової цінності", оскільки Москва не була на них запрошена.

Нагадаємо, заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що "Формула миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський, не може бути змінена. Можливі лише поправки щодо її тактики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.08.2023 13:50