Фото: ІnfoResist

Мирний саміт у Саудівській Аравії: у ISW повідомили про проблеми у відносинах Росії та Китаю

Розбіжності між Китаєм та Росією щодо війни в Україні стали ще більш очевидними на саміті в Саудівській Аравії. Присутність на зустрічі КНР яскраво демонструє ізольованість РФ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Аналітики посилаються на оцінку The Financial Times, мовляв, представники Китаю на мирному саміті у Джидді були "конструктивні" і "прагнули показати, що вони — це не Росія". Китайські еліти, за даними інсайдерів, незадоволені діями Кремля щодо мирного врегулювання ситуації в Україні. Джерела ж у Росії переконують, що влада РФ відкинула китайський мирний план з 12 пунктів щодо війни в Україні. Саме його китайська делегація повторно представила під час переговорів у Саудівській Аравії. Зазначають, що представники КНР висловили готовність взяти участь у наступній зустрічі подібного формату.

"Китай не повністю підтримує Росію в питанні про Україну і що відносини Росії та Китаю не є "партнерством без обмежень", як того хоче Кремль", — вважають аналітики.

Як йдеться у звіті ISW, на саміті презентували "мирний план" України, який включає глобальну продовольчу безпеку, ядерну безпеку, екологічну безпеку, гуманітарну допомогу та звільнення ув'язнених. Але в МЗС РФ назвали пропозицію Києва "безглуздим ультиматумом".

Зазначимо, 7 серпня очільник міністерства закордонних справ Китаю Ван І обговорив з представником Росії Сергієм Лавровим війну в Україні. Він заявив, що Китай займатиме незалежну і неупереджену позицію.

Саміт у Джидді

У Саудівській Аравії 5-6 серпня відбулася зустріч дипломатичних радників із національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств провідних країн світу. Головна тема зустрічі — обговорення ключових принципів відновлення сталого й справедливого миру для України. Загалом у Джидді було представлено понад 40 держав, що майже втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені.

В Офісі президента України наголосили, що саміт у Саудівській Аравії став кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Києвом. Сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру.

Також повідомлялось, що під час саміту у Саудівській Аравії учасники досягли згоди щодо основи мирної угоди для України.

Нагадаємо, заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що "Формула миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський, не може бути змінена. Можливі лише поправки щодо її тактики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Політика, 08.08.2023 07:20