Фото: "Слово і Діло"

Лавров та очільник МЗС Китаю обговорили війну в Україні: оприлюднено заяви

У понеділок, 7 серпня, очільник міністерства закордонних справ Китаю Ван І обговорив з представником Росії Сергієм Лавровим війну в Україні. Китай займатиме незалежну і неупереджену позицію.

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті Міністерства закордонних справ Китаю.

"Сторони також обмінялися думками щодо української кризи та інших міжнародних і регіональних питань, що становлять взаємний інтерес", — йдеться у повідомленні відомства.

Позиція Китаю

Ван І заявив, що стосовно війни в Україні Китай займатиме незалежну і неупереджену позицію, висловлюватиме об'єктивну і раціональну думку, активно просуватиме "мирні переговори" і шукатиме політичне рішення щодо будь-якої міжнародної багатосторонньої події.

Заява представника РФ

Сергій Лавров відповів китайському дипломату, що "Росія повністю згодна з позиційним документом Китаю щодо політичного врегулювання української кризи та цінує та вітає конструктивну роль Китаю в цьому відношенні".

Саміт у Джидді

У Саудівській Аравії 5-6 серпня відбулася зустріч дипломатичних радників із національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств провідних країн світу. Головна тема зустрічі — обговорення ключових принципів відновлення сталого й справедливого миру для України. Загалом у Джидді було представлено понад 40 держав, що майже втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені.

В Офісі президента України наголосили, що саміт у Саудівській Аравії став кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Києвом. Сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру.

Також повідомлялось, що під час саміту у Саудівській Аравії учасники досягли згоди щодо основи мирної угоди для України.

Раніше видання The New York Times повідомляло, що Україна на зустрічі в Саудівській Аравії зробить новий дипломатичний поштовх, щоб послабити Росію. Наша держава планувала заручитися підтримкою десятків країн, які залишалися осторонь війни.

Нагадаємо, заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що "Формула миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський, не може бути змінена. Можливі лише поправки щодо її тактики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.08.2023 19:56