Незвичайні татуювання замінять походи в діагностичні лабораторії

19 ЛИПНЯ 2019 14:42

Німецькі вчені з Технічного університету Мюнхена розробили шкірні сенсори, які нагадують справжні татуювання.

Так «розумні технології» стають не тільки зручними, але і красивими, зазначає Medical Express. Замість звичайної фарби, використовуваної при нанесенні татуювання, вчені закликають використовувати колориметричну суміш.

Суміш виявляється в шкірі, де може безпосередньо реагувати на зміни середовища, змінами в концентрації метаболічних сполук.

Отже, вже проведено декілька сенсорів, використовуючи чутливу фарбу. Перший чутливий до зміни рівня pH (кислотності). Суміш для його нанесення складається з барвників метиловий червоний, бромтимоловий синій і фенолфталеїну.

Коли суміш вводили в клапоть свинячої шкіри (служив тестовим зразком), що наноситься малюнок перетворювався з жовтого в синій, якщо рН мінявся з 5 до 9.

Дві інші суміші були чутливі до цукру і альбуміну (показник стану печінки і нирок). Вони працювали, коли відбувалися ферментативні реакції глюкозооксидази та пероксидази, які в залежності від концентрації глюкози приводили до структурної зміни органічного пігменту і зміні кольору від жовтого до темно-зеленого.

Суспільство, 19.07.2019 14:42