Нова доповідь ООН: у 2018 році конфлікти призвели до рекордного числа жертв серед дітей

31 ЛИПНЯ 2019 21:13

Згідно з новою доповіддю ООН, в 2018 році в результаті конфліктів постраждало рекордне число дітей. Його автори вивчили ситуацію в 20 країнах, охоплених кризою. За один тільки рік загинули і покалічено 12 тисяч неповнолітніх.

Дітей продовжують використовувати в якості солдатів, в тому числі в Сомалі, Нігерії і Сирії. У 2018 році в бойових діях взяли участь 8 тисяч неповнолітніх. Крім того, що дітей змушують воювати, їх викрадають, катують і піддають сексуальному насильству, повідомляє UN.

У доповіді повідомляється про 933 випадках сексуального насильства як проти дівчат, так і проти хлопчиків, проте його автори зазначають, що це тільки задокументовані випадки, в реальності їх набагато більше.

Число нападів на школи і лікарні в цілому по порівняння з минулим роком дещо знизилося, проте в ряді конфліктних ситуацій, наприклад в Афганістані і Сирії, воно досягло найвищих показників з початку протистояння в цих країнах.

У плані освіти сама неблагополучна картина спостерігається в Малі, де, за даними на кінець грудня, було закрито 827 шкіл, а 244 тисяч дітей шкільного віку позбавлені можливості навчатися.

Причому в доповіді наголошується, що в минулому році зросло число злочинів, скоєних проти дітей урядовими військами.

Дітей, яких було завербовано солдати, часто не сприймають як жертв: тисячі неповнолітніх у 2018 році були заарештовані за звинуваченням в причетності до діяльності збройних груп.

В ООН рекомендують допомогти всім дітям, яких примусово поставили під рушницю або утримують під вартою, знайти свободу і здобути освіту і професію.

У минулому році боку конфліктів, включаючи збройні групи в Центральноафриканській республіці і Сирії, підписали з ООН угоди, які передбачають заходи щодо запобігання порушень прав дітей та захисту їх інтересів. Певних успіхів у цій області вдалося досягти також в Ємені та Демократичній Республіці Конго.

У своїй заяві, приуроченій до публікації доповіді, Генсек ООН нагадав про обов'язок усіх боків конфліктів по всьому світу дотримуватися принцип ненападу на цивільне населення, включаючи дітей.

Він також підкреслив, що світ - це найкраща форма захисту дітей, які терплять страждання в умовах збройних конфліктів.

Суспільство, 31.07.2019 21:13