Нова назва країни відкриє двері в ЄС і НАТО

13 ЧЕРВНЯ 2018 13:14

Нова назва колишньої югославської республіки Македонія восени буде винесена на офіційний референдум, передає EuroNews  

Про те, що країна тепер буде називатися Республіка Північна Македонія, було оголошено напередодні за підсумками переговорів грецького і македонського прем'єр-міністрів.  

Суперечка між Афінами і Скоп'є з цього питання велася протягом 25 років.  

«У досягнутій угоді вперше відзначається, що наші північні сусіди не мають відношення до античної грецької держави Стародавня Македонія, і тому в майбутньому вони не можуть заявляти про такий зв'язок», - підкреслив глава грецького уряду.  

Опозиційні сили обох країн не підтримали дане рішення. Текст договору ще повинен отримати схвалення македонського парламенту.   

Лідер найбільшої македонської опозиційної партії «Внутрішня македонська революційна організація-Демократична партія за македонську національну єдність» (ВМРО-ДПМНЄ) Християн Міцкоскій вважає договір капітуляцією.  

У Брюсселі і Вашингтоні назвали угоду історичною. У НАТО заявили, що вона відкриє македонцям шлях до членства в Північноатлантичному альянсі і сприятиме зміцненню миру на заході Балканського півострова.  

Афіни домагалися зміни назви сусідньої країни і виступали проти її вступу до Євросоюзу і НАТО.  

За словами македонського прем'єр-міністра Зорана Заєва, досягнута з Грецією домовленість «підтверджує македонську ідентичність і є гарантією майбутнього процвітання країни».   

Заєв також повідомив, що «Македонія отримає запрошення стати 30-м членом НАТО», що є «гарантією інвестицій в країну».

 

Світ, 13.06.2018 13:14