Оксен Лісовий та Олександр Камишін

Нові призначення в Кабміні: що відомо про Олександра Камишіна й Оксена Лісового

Напередодні Верховна Рада провела довгоочікувані кадрові ротації у кількох відомствах. Було звільнено міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна й очільника Міністерства освіти й науки Сергія Шкарлета. 

Раніше влада мала намір об'єднати малоефективне Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості із Мінцифри та Мінекономіки, однак поки це залишається лише у планах. Натомість парламент уже у вівторок призначив у відомство нового керівника — ним став екс-очільник "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

А ось Шкарлета на посаді міністра освіти й науки замінив Оксен Лісовий. За час керування Міносвіти Шкарлет неодноразово потрапляв у скандали: зокрема, його звинуватили у плагіаті в наукових роботах, але той відкинув усі звинувачення. Крім того, обурення спільноти викликав той факт, що 2010 року Шкарлет балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від "Партії регіонів". І якщо Рябікіну пророкують нову дипломатичну посаду (ймовірно, його призначать послом України в Китаї), то Шкарлету навряд чи запропонують, принаймні найближчим часом, роботу на держслужбі. Сьогоднішніми призначеннями влада сподівається вивести роботу цих двох відомств на новий рівень.

Що відомо про Олександра Камишіна

Новому очільнику Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості 38 років. Впродовж 2003-2005 років Камишін вивчав фінанси у Міжнародному фінансовому університеті. У 2007 році він закінчив Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського. 

Почав працювати Камишін у 2006 році. Спочатку він був аудитором в аудиторській компанії KPMG (до 2008 року), а потім продовжив кар'єру в Dragon Capital, де працював до 2012 року. Крім цього, у період з 2009 по 2012 року він керував Карловським машинобудівним заводом. У 2010 році Камишін отримав перший рівень Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) "облік і аудит" і пройшов управлінські програми в бізнес-школі Insead (Франція).

Найдовше  з 2012 по 2019 рік — Камишін пропрацював у холдинговій компанії Ріната Ахметова SCM, де обіймав посаду інвестиційного менеджера і члена Наглядової ради транспортних холдингів групи СКМ. Паралельно був членом наглядової ради Portinvest  ця компанія займалася розробкою та реалізацією інвестиційних проектів у портовій сфері та галузі управління транспортними активами, 100% якої належить згаданій вище SCM. 

Олександр Камишін

Фото: Latifudist

У січні 2020 року він, разом зі ще одним колишнім менеджером з компанії Ахметова Миколою Нестеренком, заснував інвестиційну компанію Fortior Capital, яка спеціалізується на інвестиціях в інфраструктуру та аграрну галузь.

Крім цього, Камишін протягом 10 років (з 2011) був видавцем журналу Latifundist, а також ведучим YouTube-проекту "Латифундисти", куди запрошував на розмови найважливіших гравців українського агроринку. Однак це не єдина його справа, пов'язана з аграрною сферою. Раніше, до призначення на держслужбу, у коментарі ЗМІ він розповідав, що володіє аграрною компанією, яка займається вирощуванням зернових і олійних культур, а також молочним тваринництвом.

Посадовець повідомляв, що для уникнення конфлікту інтересів планує вийти з інвестиційного бізнесу, а решту активів передати в незалежне управління.

У червні 2021 року Камишіна призначили радником міністра інфраструктури: у відомстві він фокусувався на тарифній політиці й залізничній інфраструктурі.

У серпні 2021 року Олександра Камишіна зробили виконувачем обов’язків голови правління "Укрзалізниці", а повноцінним головою держкомпанії він став у квітні 2022 року. Тоді, в розпал повномасштабної війни, з ним було підписано чотирирічний контракт. Щоб розвіяти підозри в лобіюванні інтересів Ріната Ахметова, Камишін ухвалив рішення про підвищення тарифів на вантажні перевезення, що суттєво вдарило по бізнесу олігарха. Однак контракт із Камишіним влада вирішила розірвати достроково: наприкінці лютого 2023 року він повідомив, що звільняється з компанії й планує очолити офіс "Укрзалізниці" у Європі. Після звільнення він став позаштатним радником президента України, а 21 березня — очолив Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Що відомо про Оксена Лісового

Оксен Лісовий народився 21 липня 1972 року на Київщині. Закінчив Решетилівське художнє училище народних промислів за спеціальністю "Художник–кераміст". Потім навчався в Київському державному інституті культури (спеціальність — "Бібліотечно–інформаційні системи).

Після навчання був учителем Києво-Могилянського колегіуму, тренером із фехтування та підтримував діяльність громадської юнацької організації "Січ". Потім працював на керівній посаді в генеральній дирекції ВАТ "Укртелеком".

Оксен Лісовий

Фото: Facebook Оксена Лісового

Від 2010 року Лісовий — директор Національного центру "Мала академія наук України". Є автором понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань. Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року Лісовий добровольцем пішов на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Водночас дистанційно продовжував виконувати обов'язки директора НЦ "МАНУ".

Оксен Лісовий одружений. Разом із дружиною виховує двох синів.

Зазначимо, що Михайла Федорова під час засідання парламенту 21 березня призначили віце-прем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністром цифрової трансформації України. Рішення про його призначення підтримали 311 народних обранців. Раніше він обіймав посаду міністра цифрової трансформації України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 21.03.2023 15:03