Наслідки обстрілу судна в одному з портів Одещини. Джерело: Сили оборони Півдня

Обстріл цивільного судна на Одещині: британська розвідка пояснила, в чому невдала тактика російського пілота

Цивільне вантажне судно під прапором Ліберії, ймовірно, Kmax Ruler, атакувала російська протирадіолокаційна ракета в порту Одещини. Це відбулося 8 листопада 2023 року.

Про цей випадок нагадало Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Українські офіційні особи заявили, що це, ймовірно, ракета повітряного базування Х-31 (AS-17 Krypton)", — йдеться в повідомленні.

За словами британських розвідників, лоцман порту загинув, троє членів екіпажу та портовий працівник отримали поранення. Міністр інфраструктури України повідомив, що судно вантажило залізну руду, призначену для стратегічного союзника Росії — Китаю.

У розвідці Великої Британії зазначили, що, ймовірно, AS-17 використали для націлювання на українські військові радари в цьому районі. Це реальна можливість повітряного пуску ракети AS-17 за відсутності живого військового радара, зафіксованого на радарі цивільного судна.

"Якщо так, то це свідчить про невдалу тактику застосування зброї з боку російського пілота", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що протирадіолокаційна ракета Х-31П влучила в надбудову цивільного судна під прапором Ліберії. Це спричинило загибель лоцмана, поранення трьох членів екіпажу, які є громадянами Філіппін, і ще одного працівника порту. З’ясувалося, що лоцман, який загинув під час російської атаки, — громадянин України, він був працівником Адміністрації морських портів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.11.2023 10:53