ООН: 10 млн. осіб не є громадянами або підданими жодної держави

06 ЛИПНЯ 2018 10:03

У Латвії приблизно 230 тисяч людей як і раніше мають статус так званих негромадян, причому 99,5% з них відносяться до етнічних меншин. Про це йдеться в доповіді спецдоповідача ООН з питань расової дискримінації і ксенофобії Тендайі Ачіуме.

Тендайі Ачіуме зазначила, що на сьогоднішній день в світі налічується близько 10 мільйонів осіб, які не є громадянами або підданими жодної держави. Ці люди позбавлені основних прав і привілеїв. Більше 75 відсотків з них відноситься до меншин.

Особи без громадянства є в будь-якій країні світу. Причини відсутності громадянства можуть бути різними. Але головна з них - це дискримінація, вважає Тендайі Ачіуме. Вона навела приклад з корейцями, які в роки Другої світової війни були примусово переміщені в Японію. Вони стикалися з крайніми формами прояву дискримінації. Нащадки цих корейців, які виросли в Японії в другому або третьому поколінні, все ще не можуть отримати громадянство і до сих пір вважаються «іноземцями» або «чужинцями».

Експерт ООН відзначила також, що в 2015 році в регіоні Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) налічувалося понад 722 тисяч осіб без громадянства. Більшість з них - громадяни колишнього Радянського Союзу і Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія.

«У Латвії понад 230 тисяч людей як і раніше мають статус так званих негромадян, причому 99,5 відсотка з них відносяться до етнічних меншин. У цих умовах колишній Спеціальний доповідач з питання про расизм рекомендував цій країні вжити заходів для спрощення натуралізації, включаючи автоматичне надання громадянства при народженні дітей, які народилися від батьків-негромадян », - йдеться в доповіді, яка була представлена ​​на розгляд Ради ООН з прав людини.

Спеціальний доповідач ООН з питань расової дискримінації і ксенофобії Тендайі Ачіуме заявила, що всі держави повинні утримуватися «від надуманого використання гіпертрофованих побоювань у сфері національної безпеки для виправдання расистських і ксенофобських законів і політики в області громадянства».

Світ, 06.07.2018 10:03