ООН: боротьба зі зміною клімату допоможе запобігти конфліктам

12 ЛИПНЯ 2018 13:25

Перший заступник Генсека нагадала про ситуацію в країнах басейну озера Чад, де вона побувала недавно в складі спільної делегації ООН і Африканського союзу.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

«Криза там викликана поєднанням політичних, соціально-економічних, гуманітарних та екологічних чинників», - підкреслила Мохаммед.   

Озеро Чад в 1960 році висохло на 90 відсотків. Це призвело до деградації природних ресурсів і соціально-економічної маргіналізації, яку відчули 45 мільйонів чоловік. Боротьба за доступ до джерел існування привела до гуманітарної кризи - люди не можуть знайти роботу, не мають можливості обробляти землю, а зневірена молодь звертається до екстремізму і вступає до лав таких збройних груп як «Боко Харам».  

Бойовики «Боко Харам» тероризують населення в Нігерії, Камеруні, Чаді та Нігері. В результаті - близько 10 мільйонів людей були змушені покинути свої будинки.   

«Природа цієї кризи складається з багатьох компонентів і вказує на складні зв'язки між зміною клімату і конфліктом», - зазначила Аміна Мохаммед.  

За її словами, оцінки ситуації, пов'язаної зі зміною клімату, на місцевому, національному та регіональному рівнях, повинні бути включені в систему раннього попередження та запобігання конфліктам.  

Вона підкреслила також, що за останні півтора року Рада Безпеки ООН визнав фактор зміни клімату та його вплив на стабільність в декількох географічних зонах, в тому числі в країнах басейну озера Чад, в Західній Африці, регіоні Сахеля і Африканського Рогу.  

«У системі ООН серйозно ставляться до свого обов'язку надавати Раді Безпеки аналітичні звіти для обговорення цих питань», - зазначила МОХАММЕД.  

«Ми розширюємо свої можливості по аналізу ризику, який представляють для безпеки зміна клімату, а також з розробки стратегії для ефективного управління [цими ризиками]», - заявила перший заступник глави ООН.  

На закінчення вона привела слова Генсека, який заявив про те, що людство не встигає за зміною клімату, і закликала Радбез допомогти міжнародному співтовариству діяти швидше.

 

Світ, 12.07.2018 13:25