ООН: В Секторі Газа вмирають невинні діти

02 СЕРПНЯ 2018 13:04

Палестинські та ізраїльські діти як і раніше стикаються з серйозними загрозами життю та здоров'ю. Тільки в липні збройні сили Ізраїлю вбили сім палестинських дітей. Багато покалічені. Сьогодні представники ООН закликали забезпечити захист дітей і не залучати їх до участі в політичних акціях. У числі постраждалих -11-річні. Дві ізраїльські дівчинки 14 і 15 років отримали поранення в результаті запуску ракет з Сектора Газа.

«Ми вкрай стурбовані тим, що права дітей як і раніше порушуються. Ми вимагаємо вжити негайних і конкретні кроки, які дозволять дітям жити в атмосфері, вільній від страху ... », - йдеться в заяві, з якою виступили Гуманітарний координатор ООН на окупованих палестинських територіях, а також представники Управління Верховного комісара з прав людини і Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Вони підкреслили, що, незважаючи на постійні заклики ООН забезпечити захист дітей, тиждень за тижнем надходять повідомлення про загибель та поранення дівчаток і хлопчиків в секторі Газа і інших районах на окупованих палестинських територіях.

Одночасно діти в Ізраїлі живуть в страху, страждають від психологічних травм і отримують поранення. Сім палестинських дітей і підлітків були вбиті на цьому тижні.

Представники ООН нагадали, що трагічні події в Секторі Газа стали розгортатися 30 березня, коли ізраїльська армія застосувала вогнепальну зброю для розгону демонстрантів. З тих пір було вбито 26 палестинських дітей. Сотні дітей отримали вогнепальні поранення. Багато з них залишаться інвалідами на все життя. Тисячі дітей потребують психологічної допомоги.

Автори заяви підкреслили, що діти ніколи не повинні піддаватися насильству. Вони, за їхніми словами, ні в якому разі не повинні залучатися до участі в акціях, що можуть призвести насильством.

«Ми закликаємо владу Ізраїлю, Палестинську національну адміністрацію і лідерів Хамаса виходити з того, що права дітей важливіше будь-яких інших міркувань і негайно вжити заходів з тим, щоб полегшити їхні страждання. Повага прав дітей і відмова від використання їх тяжкого становища повинні бути першочерговими завданнями для всіх. І нинішня ситуація не повинна бути винятком», - йдеться в документі.

Світ, 02.08.2018 13:04