Фото: СБУ

Організовував провокації у Києво-Печерській лаврі: СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ МП

Служба безпеки України повідомила про підозру клірику Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Він організовував провокації у Києво-Печерській лаврі та виправдовував злочинні дії Російської Федерації. 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Служба безпеки задокументувала підривну діяльність ієродиякона УПЦ МП, який діяв на користь країни-агресора", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла Лебедя. Він причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року. Під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну ситуацію у столиці. Для цього підозрюваний дистанційно координував свої дії з проросійським блогером Анатолієм Шарієм, який підозрюється у державній зраді.

За даними розслідування, ворожий пропагандист "інструктував" ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Києво-Печерської лаври. Ці матеріали одразу поширювали російські телеканали та інтернет-ресурси. До того ж у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію Росії проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво РФ.

"Фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, у тому числі захисників Маріуполя. Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності", — заявили в прес-службі.

Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, понад десять мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій. На підставі одержаних матеріалів слідчі СБУ повідомили йому про підозру.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Клірику загрожує до п'яти років увʼязнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, зранку 9 лютого співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками на територію Києво-Печерської лаври. 

Додамо, наприкінці грудня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що народні депутати можуть проголосувати за законопроект про заборону Української православної церкви московського патріархату в Україні у другому читанні на початку 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.02.2024 14:29