Фото: Верховна Рада України

Заборона УПЦ МП в Україні: Стефанчук повідомив, коли Рада може ухвалити законопроект в цілому

Народні депутати можуть проголосувати за законопроект про заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні у другому читанні на початку 2024 року. 

Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в ексклюзивному інтервʼю для видання "Ми-Україна".

Він зауважив, що найближчим часом Комітет повинен провести необхідні рішення, консультації та прийняти як пропозицію в другому читанні. 

"Я сподіваюсь, що десь це питання може бути вирішене буквально на початку наступного року", зазначив Стефанчук.

Разом з тим він висловив переконання, що у сесійній залі знайдуться голоси для підтримки законопроекту, і нагадав про те, що у першому читанні законопроекту підтримка депутатів була достатньою.

"Залежно буде від того, який текст буде напрацьований. Ви бачили, що в першому читанні підтримка залу була", наголосив спікер українського парламенту.

Зауважимо, що в жовтні Служба безпеки України викрила керівництво російської православної церкви на створенні приватних військових компаній на території РФ. Вони займалися вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни. При відборі потенційних кандидатів вони надавали перевагу чоловікам, які проходили військову службу та мали бойовий досвід. Найманці, після зарахування до лав ПВК, проходили курс військово-тактичної та вогневої підготовки. Це відбувалося під керівництвом інструкторів з російських спецслужб. 

Загалом з початку повномасштабної війни СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ МП, які працювали на Російську Федерацію. Вони продавали зброю, дитячу порнографію та викрадали людей.

Нагадаємо, у листопаді в Раді Безпеки ООН закликали захищати вірян УПЦ МП. Там зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення було задокументовано десять випадків фізичного насильства щодо представників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про шість випадків загрози насильства через суперечки між вірянами різних православних юрисдикцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.12.2023 14:20