Паразитичні інфекції загрожують розвитком онкології

26 БЕРЕЗНЯ 2019 19:14

Багато людей стикаються з паразитами. Рівень зараження паразитами особливо високий у бідних країнах з поганою гігієною, пише Medical Express.

І, згідно з новим дослідженням, паразитична інвазія може викликати появу раку. Відомо, що паразити живуть в тілі людини в кишечнику, сечовивідної системи і в системі кровотоків. На сьогоднішній день Всесвітня організація охорони здоров'я класифікує три типи паразитів як канцерогени першого класу. Всі вони з класу трематод.

Ендемічні регіони для трематод - Тропічна Африка і Південно-Східна Азія. Тут можна нерідко зустріти випадки раку кишечника і печінки, викликані паразитами. Справа в тому, що паразити в прямому сенсі вигризають порожнини в тілі людини, викликаючи запалення. При хронічному запаленні клітини тіла починають мутувати. Тривала акумуляція мутацій і продукти життєдіяльності паразитів призводять до посилення запалення, активного розмноження клітин, росту судин і в результаті до розвитку раку.

Але паразити бувають і корисними. За словами вчених, стрічкові черв'яки і паразит F.hepatica виробляють білки, що володіють протираковими і імуномоделюючими властивостями. Відомо про те, що ряд паразитів також продукує білки, які допомагають затягувати хронічні рани у діабетиків.

Суспільство, 26.03.2019 19:14