Парламентські вибори змінили баланс партій, які й без того розділенні у ставленні до виходу з ЄС

03 СЕРПНЯ 2017 16:41

Премє'р-міністр Великої Британії Тереза МЕЙ організувала дострокові парламентські вибори, щоб вирішити питання про вихід з ЄС і зміцнити свою позицію на переговорах з Брюсселем. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DT.UA

Якби її партія набрала стільки голосів, скільки прем'єр розраховувала, результат референдуму щодо Brexit підтвердився б. 

І ліквідація членства в організації була б неминучою. Але вибори повторно відкрили питання, чи варто країні виходити з ЄС. І це сталося з чотирьох причин. Про це на сторінках The Guardian пише професор управління з Королівського коледжу Лондона Вернон БОГДАНОР.

По-перше, у Палаті громад більше немає більшості, яка б підтримувала жорстку версію Brexit, яку просувала МЕЙ. Там зараз навіть більше депутатів, які б хотіли, щоб Британія лишилася в ЄС. 

По-друге, лейбористи здобули більше голосів на виборах, засумнівавшись, чи результат референдуму щодо виходу з організації був остаточним.

Лейбористська партія не була прихильницею рішення лишитися в ЄС. Але її лобіювання «м'якого Brexit» дозволило привабити більше виборців. У округах, де понад 55% британців голосували за те, щоб лишитися в ЄС, лейбористи на парламентських виборах набрали на 7% більше голосів. 

Фактично дострокові парламентські вибори стали реваншем прихильників союзу.

По-третє, вибори посилили внутрішні розколи у двох найбільших партіях Британії. Якщо можлива угода з ЄС про нові відносини виявиться надто жорсткою, частина консерваторів можуть об'єднатися з опозиційними колегами, щоб не дозволити Лондону погодитися на неї. 

Якщо ж угода буде надто м'якою, консерватори-євроскептики можуть теж заблокувати її. Тож більшості немає для жодної з форм Brexit. А це фактично блокує Палату громад.

По-четверте, Палата лордів, де прихильників ЄС ще більше, ніж в палаті громад, теж може відкинути жорсткий Brexit, пояснивши це тим, що міноритарний уряд не має мандату на це. Тож у ситуації, коли британський парламент заблокований, жодне з рішень не має підтримки, а партії дуже розділені у питанні Європи, проведення другого референдуму може стати єдиним способом для уряду легітимізувати угоду, яку він запропонує щодо Brexit.

Зрештою, процес виходу з ЄС піднімає фундаментальні і екзистенційні проблеми для майбутнього країни. І тому остаточна угода буде вимагати не лише схвалення парламенту, а й народу.

Раніше видання THE TIMES писало, що Британія збереже санкції проти Росії після Brexit. 

Більше того, Лондон може запровадити власний більш жорсткий тиск, до якого він закликав ЄС впродовж багатьох років.

 

Світ, 03.08.2017 16:41