Фото: tribun.com

За яких умов українцям в окупації можуть припинити виплачувати пенсії: пояснення Мінсоцполітики

Українські пенсіонери, які проживають на тимчасово окупованих територіях, продовжують отримують пенсії на раніше відкриті пенсійні рахунки із зарахуванням коштів на карту. Проте, у разі відсутності будь-яких операцій з карткою пенсіонера понад шість місяців, виплати можуть припинитися до моменту проходження фізичної ідентифікації.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики України. 

Стосовно пенсіонерів, які раніше отримували пенсії через поштові відділення, виплати для них акумулюються в Пенсійному Фонді і будуть виплачені в повному обсязі або у разі виїзду на підконтрольну Україні територію, або після деокупації.

В Мінсоцполітики наголошують, що пенсійні виплати можуть припинитися у деяких випадках, а саме: 

  • призначення на підставі документів, що містять неправдиві відомості;

  • у разі смерті пенсіонера;

  • у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд (застосовується тільки для отримувачів пенсії через пошту) та в інших випадках, передбачених законом.

Разом з тим,  у разі відсутності будь-яких операцій з карткою понад 6 місяців пенсіонеру необхідно буде віддалено пройти фізичну ідентифікацію. 

"Це передбачено для того, щоб уникнути зловживань, ситуацій, коли коштами може скористатися злочинець, отримавши доступ до картки і ПІН-коду. Після ідентифікації, зрозуміло, що пенсію отримуватиме саме та людина, якій вона призначається", зазначають у відомстві.

Ідентифікацію можна пройти в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою електронного підпису "Дія.Підпис" (Дія ID), або через відеоконференцзв'язок, який проводять органи ПФУ із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що росіяни вигадали чергову махінацію, як розкрадати гроші на тимчасово окупованих територіях України. Йдеться про постанову ворожого уряду, згідно з якою Москва планує витратити 1,3 мільярда рублів на обладнання сміттєзвалищ на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.12.2023 04:30