Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Переносить мікробів: вчені встановили, яку небезпеку може нести атмосфера Землі

Іспанські науковці з'ясували, що хвороботворні мікроби можуть подорожувати атмосферою на відстань понад дві тисячі кілометрів. Такі мікроорганізми виявили під скупченням білих хмар.

Про це повідомляє Popular Science. За інформацією вчених, живі мікроскопічні бактерії та спори грибів "подорожують" за вітром на висоті близько трьох кілометрів над земною поверхнею.

Еколог і професор-дослідник Барселонського інституту глобального здоров’я Ксав’єр Родо зауважив, що дослідники не очікували знайти нічого подібного. У ході дослідження вчені здійснили 10 польотів над Японією, щоб зібрати матеріал для аналізу. Науковцям вдалося ідентифікувати 266 грибкових і 305 бактеріальних родів, які представляють понад дві тисячі видів.

"Отримані дані не доводять ні того, що всі ці "мандрівні" мікроби викликають у людей захворювання, ні того, що наступна пандемія "зійде з неба". Більшість здорових людей можуть впоратися з цим мікробним навантаженням у повітрі", — наголошують вчені.

За даними дослідження, більшість мікробів виникли в сільськогосподарських регіонах Північно-Східної Азії та здолали понад дві тисячі кілометрів через атмосферу, звідки й потрапили у повітряний простір Японії та повільно "падали" вниз до поверхні Землі. Зокрема, близько третини зібраних й ідентифікованих організмів були патогенами, тобто тими, які можуть спричиняти хвороби. Частина мікробів мала антибіотикорезистентність. Варто зауважити, що антибіотикорезистентністю називають стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити.

Саме тому, на думку науковців, атмосфера може стати ще одним місцем для моніторингу глобального здоров’я, щоб не допустити нової пандемії. Вчені припускають, що завдяки додатковим дослідженням у цій сфері, польоти для збору повітря можуть стати корисним методом оцінки ризику впливу та інфікування.

Нагадаємо, у Гімалаях науковці виявили у крижаній брилі 1705 вірусів, вік яких становить понад сорок тисяч років. Водночас вони не несуть загрози для людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 16.09.2024 04:32