Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили в одному із льодовиків понад 1000 стародавніх вірусів: чи несуть вони загрозу

У Гімалаях науковці виявили у крижаній брилі 1705 вірусів, вік яких становить понад сорок тисяч років. Водночас вони не несуть загрози для людей.

Як повідомляє Popular Science, брилу було вилучено з льодовика під назвою Гулія на нагір'ї Тибету. 

Відомо, що дослідження проводив палеокліматолог і гляціолог з Університету штату Огайо Лонні Томпсон, який брав участь у кількох подібних експедиціях для буріння та вилучення шматків льоду.

"В результаті дослідження вдалося каталогізувати у 50 разів більше інформації, ніж з будь-якого іншого льодовика у світі. Вчені встановили, що 70% ідентифікованих вірусів, зібраних із льодовика є унікальними та не були знайдені в інших місцях на Землі", — йдеться у повідомленні.

Так, ці результати дають можливість вивчити кліматичні умови, які були на нашій планеті у минулому та краще зрозуміти життя мікробів, які тоді існували. Дослідники наголошують, що хоч виявлення 1705 вірусів у льодовику може здатися чимось небезпечним — це насправді не так. Оскільки більшість із них є вірусами прокаріотів, тобто вражають бактерії та археї, а не людей чи тварин. 

"Втім, у минулому ці віруси відігравали важливу роль у своєму середовищі, диктуючи різноманітність та еволюцію за допомогою таких процесів, як тиск відбору", — зауважили дослідники.

Один з авторів дослідження мікробіолог з Університету штату Огайо Матью Салліван наголосив, що ці дані є важливими для відповіді на будь-які питання про те, як виглядала Земля раніше. Так, збір цих 1700 геномів вірусів дає можливість вивчити інформацію, яка знаходиться у цих льодовиках іншим вченим, які працюють із льодовиками в інших місцях планети.

Цей вірусний матеріал, який довго зберігався у льодовику, показує, що кліматичні процеси змінюють мікробів. Вчені витягли всю інформацію з ДНК мікроорганізмів, яку змогли, із дев'яти секцій крижаної брили. 

"Кожна з них представляла різний часовий горизонт і кліматичний період. Наймолодшому зразку було лише 160 років, а найстарішому — 41 тисяча", — зауважує видання.

Дослідники вивчали ці зразки ДНК за допомогою методу під назвою "метагеномний аналіз". Це потрібно для того, щоб отримати якнайбільше різних штамів вірусів з отриманого генетичного набору. Вони виявили, що віруси виглядали по-різному залежно від кліматичних умов.

Так, Салліван наголосив, що у ході дослідження науковці побачили чіткі зміни у вірусах, які існували в холоднішому кліматі порівняно з теплішим кліматом.

"Льодовики унікально підходять для зберігання та збереження генетичних даних і біотичного матеріалу. Це записи всього, що було в повітрі та навколишньому середовищі на момент замерзання. Коли вони тануть, цей неоціненний скарб історії клімату зникає", — додав Салліван.

Нагадаємо, раніше міжнародна група науковців у ході нового дослідження встановила, що гірські льодовики тануть швидше, ніж прогнозували до цього. Вони зменшуються до розмірів, яких дослідники не очікували побачити протягом найближчих років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 29.08.2024 21:59