Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Льодовики тануть швидше, ніж прогнозували вчені: чим це може загрожувати

Міжнародна група науковців у ході нового дослідження встановила, що гірські льодовики тануть швидше, ніж прогнозували до цього. Вони зменшуються до розмірів, яких дослідники не очікували побачити протягом найближчих років. 

Як повідомляє Sciencealert, приблизно кожна четверта людина на планеті залежить від прісної води, яку постачають з льодовикових регіонів, що покривають 10 відсотків поверхні Землі.

За словами науковців, льодовики Анд, які розташовані у Південній Америці, першими побили гнітючий рекорд. Так, кліматолог Каліфорнійського університету в Берклі Ендрю Горін зазначив, що такі дані шокували вчених.

"Я вважаю, що це явний доказ того, що принаймні один регіон у світі покинув сприятливі кліматичні умови, які сприяли розвитку людської цивілізації. Ми швидко долаємо кліматичні віхи, до яких, на нашу думку, залишилися десятиліття", — наголосив кліматолог.

Водночас команда вчених виявила нестачу ізотопів берилію-10 і вуглецю-14 у мінералах, які межують з льодовиками в горах Анд. За словами вчених, це свідчить про те, що востаннє ці породи були під впливом сонячного проміння щонайменше 11 700 років тому. Тобто частина гірського хребта Анд не мала такого низького рівня зледеніння від періоду, коли зародилася людська цивілізація. 

Згідно з даними досліджень, регіон Анд уже переживає рекордні посухи та нестачу води, а також смертельні повені, коли талі басейни води вириваються з криги, яка раніше утримувала їх. Також у ході досліджень науковці виявили прискорене танення льодовиків на Алясці та у Гімалайських горах. Вчені пояснюють, що льодовики є дуже чутливими до змін у кліматі, у якому вони існують. Гори Анд є тим місцем, де видно деякі з перших великих змін, що виникають унаслідок потепління. На прикладі льодовиків у горах Південної Америки можна побачити, що може чекати людство в майбутньому в інших місцях нашої планети.

Зокрема, генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш попереджував, що через зменшення талих вод від льодовиків і надходженням солоної води через підйом рівня моря такі великі річки, як Магдалена у Колумбії та Ганг в Індії, зазнають різкого скорочення кількості води. Це може призвести до того, що населення в регіонах, які розташовані поряд з цими водоймами, буде змушене мігрувати в пошуках води.

Нагадаємо, раніше науковці повідомляли, що зміна клімату призводить до зміни кількості опадів і сильніших тайфунів. Зокрема, тайфуни та інші тропічні шторми на планеті можуть стати ще сильнішими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 08.08.2024 12:42