Фото: Pixabay

Вчені попередили про негативні наслідки зміни клімату: тайфуни стануть ще потужнішими

Науковці вважають, що зміна клімату призводить до зміни кількості опадів і сильніших тайфунів. Зокрема, тайфуни та інші тропічні шторми на планеті можуть стати ще сильнішими.

Як повідомляє Reuters, цього тижня Тайвань, Філіппіни, а потім і Китай зазнали ударів найпотужнішого протягом року тайфуну.

Зазначається, що навчальні заклади, підприємства та фінансові ринки довелося закрити, оскільки швидкість вітру сягала 227 кілометрів на годину. Водночас на східному узбережжі Китаю сотні тисяч людей довелося евакуювати.

За словами вчених, посилення тропічних штормів є частиною ширшого феномена екстремальних погодних умов, які спричинило підвищення температури. Дослідники під керівництвом Чжана Венься з Китайської академії наук вивчили історичні метеорологічні дані. Вони виявили, що приблизно на 75% території планети спостерігається зростання "мінливості опадів", а також сильніші коливання між вологою і сухою погодою.

У зв'язку з потеплінням земна атмосфера здатна утримувати більше вологи, що спричиняє сильніші коливання кількості опадів. Учений із Центру вивчення зміни клімату при Університеті Нового Південного Уельсу Стівен Шервуд зазначив, що у більшості куточків нашої планети, зокрема і в Австралії, збільшилася мінливість погоди. Це означає, що періоди посухи й сезони дощів збільшаться. У міру глобального потепління відповідна тенденція буде посилюватись та підвищить ймовірність посух та повеней.

Агентство наголошує, що кліматичні зміни також впливають на поведінку тропічних штормів. Вони стають менш частими, проте значно потужнішими. Зокрема, кількість тайфунів у північно-західній частині Тихого океану і Південно-Китайському морі суттєво знизилася починаючи з 90-х років минулого сторіччя, проте водночас вони стали сильнішими.

"Я вважаю, що підвищення вмісту водяної пари в атмосфері є кінцевою причиною всіх цих тенденцій до більш екстремальних гідрологічних явищ", — наголосив вчений.

Водночас дослідник з японського університету Нагоя Сачі Канада додав, що хоча важко пов’язати окремі погодні явища зі зміною клімату, дослідницькі моделі передбачають, що глобальне потепління посилює тайфуни.

Нагадаємо, вчені виявили, що зміна клімату впливає на час більше, ніж вважалося раніше. Йдеться про танення полярних льодів, яке спричинене глобальним потеплінням — це змінює швидкість обертання Землі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.08.2024 02:30