Фото: Pixabay

Тривалість земного дня може змінитися: вчені пояснили, що на це впливає

Зміна клімату та танення полярного льоду можуть вплинути на тривалість доби на планеті. Вплив людства на клімат і пов'язане з цим танення полярних крижаних щитів сповільнює обертання Землі.

Про це повідомляє Space.com. Вчені дійшли висновку, що людство швидко починає усвідомлювати той факт, що час для того, аби вжити заходів для зменшення наслідків змін клімату, стрімко спливає.

Нове дослідження під керівництвом геолога Каліфорнійського університету Дункана Агню припускає, що танення льоду в Гренландії та Антарктиді, викликане глобальним потеплінням, може впливати на кутову швидкість Землі. Кутова швидкість — це швидкість, з якою обертається наша планета. І так продовжується тривалість дня, хоча й різниця настільки маленька, що вона непомітна для людей, але помітна для комп’ютерів, які покладаються на точний час.

"Глобальне потепління вже впливає на глобальний відлік часу", — запевняє Дункан Агню.

Наразі точний час у світі визначають за допомогою 450 надточних атомних годинників. Це потрібно для підтримки всесвітнього координованого часу (UTC), який вперше було визначено у 1969 році. Традиційний метод вимірювання часу використовує обертання Землі. Але оскільки швидкість обертання нашої планети коливається, з 1972 року для вирівнювання показників між цими двома способами вимірюваннями використовується додавання 27 "високосних секунд" до офіційного стандарту часу. Танення льоду зменшує кутову швидкість Землі швидше, ніж раніше, що може вимагати "негативної високосної секунди".

Вчені зазначають, що проблема полягає в тому, що такі дії, як мережеві обчислення та фінансові ринки, вимагають узгодженого, стандартизованого та точного часового масштабу, який надає UTC, а додавання негативної високосної секунди ніколи раніше не перевірялося.

"Негативну високосну секунду ніколи не додавали і не перевіряли, тому проблеми, які вона може створити, безпрецедентні", — зазначає метеоролог відділу часу Міжнародного бюро вимірювань і вимірювань (BIPM) Патріція Тавелла.

Тавелла вважає, що усунення потреби в негативній високосній секунді з 2026 на 2029 рік може допомогти метеорологам краще розрахувати обертання Землі. Ця вдосконалена інформація допоможе краще оцінити, чи справді необхідна негативна додаткова секунда під час оцінки відповідних ризиків.

Нагадаємо, що ООН оголосило червоний рівень тривоги у світі через глобальне потепління. Всесвітня метеорологічна організація заявила, що у 2023 році було побито всі глобальні кліматичні рекорди, а 2024 рік може стати ще гіршим. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 28.03.2024 13:18