Фото: Pixabay

Людина частіше передає тваринам віруси, ніж інфікується від них, — вчені

Тварини частіше заражаються вірусами від людини, аніж люди від них — до таких висновків прийшли вчені Університетського коледжу Лондона. Ця інформація допоможе краще розібратися у механізмах вірусних інфекцій.

Як йдеться у новому аналізі вірусних геномів, більшість нововиявлених інфекційних захворювань спричиняють віруси, що циркулюють в організмі тварин. Коли вірус переходить від тварини до людини — це називається зоонозом.

Саме через зооноз можуть спалахувати пандемії та епідемії таких інфекцій, як Ебола або COVID-19. Захворювання, які передаються від тварин до людей, мають величезний вплив на здоров'я населення. Зазвичай людей розглядають виключно як поглиначів вірусів та не сприймають як джерела вірусних захворювань. Через це люди не приділяють уваги випадкам, коли тварини заражаються від людей. 

Вчені проаналізували майже 12 мільйонів вірусних геномів та реконструювали еволюційну історію й зміну "господарів" вірусів із 32 сімейств. У ході досліджень було виявлено, що від людини віруси переходили до інших тварин приблизно вдвічі частіше, ніж навпаки. 

"Коли тварини заражаються вірусами від людини, це може не тільки нашкодити тварині та потенційно становити загрозу збереженню виду, але й створити нові проблеми для людей, вплинувши на продовольчу безпеку, якщо доведеться вибраковувати велику кількість худоби для запобігання епідемії, як це відбувалося останніми роками зі штамом пташиного грипу H5N1", — прокоментував Седрік Тан — вчений з Інституту генетики UCL.

Як кажуть науковці, знання про те, як і чому віруси здатні еволюціонувати та переноситись на різних господарів, допоможе з'ясувати, як виникають нові віруси у людей та тварин.

Нагадаємо, торік у Вінницькій області фіксували спалах захворюваності на Гепатит А. Відомо, що це вірусне захворювання, що вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 04.04.2024 05:31