Фото: Pixabay

Вчені пояснили, як зміна клімату впливає на тривалість дня на Землі

Вчені виявили, що зміна клімату впливає на час більше, ніж вважалося раніше. Йдеться про танення полярних льодів, яке спричинене глобальним потеплінням — це змінює швидкість обертання Землі.

Як повідомляє CNN, посилаючись на науковий журнал Proceedings of the National Academy of Sciences, зміни в тривалості доби незначні та становлять кілька мілісекунд на день.

Водночас зазначається, що для різних технологій, на які людство звикло покладатись, включно з GPS — ці зміни мають значний вплив. 

"Кількість годин, хвилин і секунд, що складають кожен день на планеті, визначається швидкістю обертання Землі, на яку впливає низка факторів. До них належать процеси в рідкому ядрі планети, постійний вплив танення величезних льодовиків, а також танення полярного льоду через зміну клімату", — йдеться у повідомленні.

Науковці додають, що протягом тисячоліть вплив Місяця домінував, збільшуючи тривалість дня на кілька мілісекунд протягом століття. Місяць "тягне" Землю, змушуючи океани випирати до себе, чим поступово сповільнює обертання Землі. Вчені й раніше помічали зв’язок між таненням полярного льоду та зростанням тривалості доби, проте нове дослідження показує, що глобальне потепління має більший вплив на тривалість доби, ніж вчені вважали раніше.

"У минулому вплив зміни клімату на час не був таким значним. Якщо людство продовжить забруднювати Змелю, зміна клімату може стати новим панівним фактором", — зазначив автор дослідження та доцент кафедри космічної геодезії у швейцарському університеті ETH Zurich Бенедикт Соя.

Дослідники пояснюють, що коли льодовики та крижані покриви тануть, і тала вода тече від полюсів до екватора. Це змінює форму планети — сплющує її на полюсах і робить її більш опуклою в середині. Через це уповільнюється її обертання.

"Якщо забруднення, що нагріває планету, продовжить зростати, нагріваючи океани й прискорюючи втрату льоду в Гренландії та Антарктиді, швидкість змін різко зросте", — зазначили вчені.

Водночас, якщо людство не зможе приборкати шкідливі викиди, які впливають на зміну клімату, то тривалість дня може збільшитися на 2,62 мілісекунди до кінця століття, що перевершить природний вплив Місяця.

Нагадаємо, 13 липня видання Inverse повідомляло, що приблизно три мільйони років тому, в епоху пліоцену, рівень вуглекислого газу в атмосфері був аналогічним до сьогоднішнього. Незначне збільшення потепління океану може призвести до великих втрат льоду і підвищення рівня моря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.07.2024 02:25