Фото: Depositphotos

Вчені виявили новий переломний момент у кліматі: про що йдеться

Приблизно 3 мільйони років тому, в епоху пліоцену, рівень вуглекислого газу в атмосфері був аналогічним до сьогоднішнього. Незначне збільшення потепління океану може призвести до великих втрат льоду і підвищення рівня моря.

Про це пише Inverse.

Як зазначає видання, глобальні температури в середньому були приблизно на 2-3 градуси Цельсія вищими за доіндустріальні рівні (підвищення температури, якого ми прагнемо в найближчі десятиліття, якщо ми істотно не скоротимо викиди парникових газів у світі). А глобальний середній рівень моря був на 65 футів вище за нинішній, завдяки таненню льоду. На 65 футів вище, таке підвищення затопило б більшу частину штату Флорида та майже весь Нью-Йорк.

Однак більшість сучасних моделей підвищення рівня моря не вказують на те, що в найближчому майбутньому ми рухаємось до чогось подібного до 65 футів підвищення рівня моря, навіть при потеплінні на 2–3 градуси за Цельсієм. Розбіжність між минулими та майбутніми прогнозами вже багато років є тривожною загадкою для кліматологів та океанологів. Багато дослідників у цій галузі вважають, що відповідь зводиться до неповних та неточних моделей. Результати нових досліджень можуть стати частиною вирішення цієї головоломки.

Згідно з дослідженням, опублікованим 25 червня в журналі Nature Geoscience, світові крижані щити схильні до ніколи раніше не ідентифікованого і тривожного переломного моменту клімату. Відкриття, засноване на новій математичній та комп'ютерній моделі танення льоду та руху морської води, означає, що найближчими роками на нас може очікувати значно більше підвищення рівня моря, ніж прогнозувалося раніше. 

"Наші прогнози підвищення рівня моря можуть бути суттєво занижені", — сказав Алекс Бредлі, провідний дослідник і кліматолог з Британської антарктичної служби (BAS), у прес-релізі.

Прибережні крижані щити складаються з плавучих шельфів та заземлених ділянок. Це місце, де лід знаходиться прямо на суші. Між ними є так звана "зона заземлення". Океанська вода, що прямує під зону заземлення, запускає танення, яке може змінити структуру крижаного масиву, згодом дозволяючи більшій кількості води проникати далі та швидше в петлі зворотного зв'язку, згідно з новим аналізом. Як правило, моделі припускають, що всі крижані щити мають точку стійкості, в якій вони перестануть відступати, на основі топографії землі, що лежить під ними. Завдяки гравітації воді важко текти вгору схилом. Але нова оцінка передбачає, що при достатньому потеплінні та прогресуванні танення, яке розширює зону заземлення, океанська вода зможе продовжувати проникати глибоко під крижані щити, навіть угору схилом.

Кліматичні переломні моменти відбуваються, коли відносно невелика зміна чогось на кшталт температури чи атмосферного вуглецю швидко призводить до невідповідного впливу. У цьому випадку кліматологи, які стоять за новим дослідженням, виявили, що незначне збільшення потепління океану може призвести до великих втрат льоду і підвищення рівня моря. Для кожного крижаного щита, включаючи ключовий простір льоду, який покриває Антарктиду і містить близько 6 мільйонів кубічних миль води, існує точка потепління океану, де цей зворотний зв'язок танення, структурних зрушень і більшого танення стане процесом, що "втікає". За певної температури океану повторне замерзання льоду не може компенсувати втрати, викликаючи "драматичні зміни" у поведінці крижаного щита, згідно з аналізом дослідників.

Найгірше, дослідники припускають, що буде мало попереджень про те, що Антарктида та інші крижані щити наближаються до своїх індивідуальних точок неповернення в зоні заземлення. Такі зміни буде "важко виявити доки не буде пройдено точку неповернення", пишуть вони. Подальше, зумовлене підвищення рівня моря відбудеться відносно швидко, близько десятиліть чи століть.

"Тут відсутня фізика, якої немає в наших моделях крижаного щита", — сказав Бредлі, додавши, що вчені BAS зараз працюють над включенням її в переглянуті моделі.

Аналіз пропонує лише одну початкову та спрощену модель, яка не враховує всіх факторів, що стосуються танення крижаного покриву. Наприклад, припливи є частиною рівнянь дослідників. І вчені не очікують, що танення, викликане вторгненням, продовжуватиметься нескінченно. Проте результати тривожні.

"З кожної десятої градуса потепління океану ми наближаємося все ближче і ближче до проходження цієї критичної точки, і кожна десята градуса пов'язана з величиною зміни клімату. Нам потрібні дуже рішучі дії, щоб обмежити величину потепління, яке відбувається, і не допустити проходження цієї критичної точки", — сказав Бредлі The Guardian.

Єдиний спосіб зупинити таке танення — це зупинити найбільший фактор зміни клімату та швидко відмовитися від спалювання викопного палива.

Що впливає на глобальне потепління

Викиди парникових газів від спалювання викопного палива є основною причиною зміни клімату. Останніми місяцями природне явище Ель-Ніньо, яке нагріває поверхневі води в східній частині Тихого океану, також підвищило температуру. Вчені вже підтвердили, що зміна клімату спричинила певні екстремальні погодні умови у квітні, включно з хвилею спеки в Сахелі, яка потенційно призвела до тисяч смертей.

Кліматолог з Університету Ньюкасла Хейлі Фаулер заявила, що дані показують, що світ небезпечно близький до порушення цілі Паризької угоди 2015 року щодо обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C.

"У який момент ми оголосимо, що програли битву за утримання температури нижче 1,5°C? Моя особиста думка полягає в тому, що ми вже програли цю битву, і нам справді потрібно дуже серйозно подумати про те, щоб зберегти температуру нижче 2°C і скоротити наші викиди якомога швидше", — наголосила вона.

Варто зазначити, що на кліматичному саміті ООН у 2015 році країни погодили ціль 1,5°C. Це рівень, який, на думку вчених, дозволить уникнути найзгубніших наслідків потепління, таких як фатальна спека, повені та незворотна втрата екосистем. Технічно цільовий показник 1,5°C ще не досягнутий, оскільки він відноситься до середньої глобальної температури за десятиліття. Але деякі вчені заявили, що ціль вже не може бути реально досягнута, і закликали уряди скорочувати викиди CO2 швидше, щоб обмежити перевищення цілі.

Нагадаємо, квітень у 2024 році був найспекотнішим за всю історію спостережень. Це вже 11 місяців поспіль вчені фіксують температурні рекорди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 13.07.2024 13:56