Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Китайські вчені виявили воду на Місяці там, де це вважалось неможливим

Китайські науковці вперше виявили на Місяці молекулярну воду у зразках ґрунту, зібраних дослідницьким апаратом Chang'e-5. Водночас матеріал надійшов на Землю з середніх широт Місяця, де, як раніше вважали, природні умови унеможливлювали існування молекул води.

Як повідомляє CNN, наукове відкриття дослідники зробили завдяки раніше невідомому місячному мінералу, який вони отримали ще 2020 року.

Вчені виявили "призматичний, пластинчастий прозорий кристал", який має ширину співмірну з людською волосиною. Він отримав назву ULM-1. Згідно з дослідженням, цей кристал складається приблизно на 41% з води зі шматочками аміаку, які зберігають молекули H2O стабільними, попри різкі коливання температури на Місяці, який немає власної атмосфери.

"Цей тип води може бути потенційним ресурсом для проживання на Місяці", — наголошують вчені.

Так, головний науковий співробітник Інституту Місяця та Планет у штаті Техас, Сполучених Штатів Америки, наголосив, що відкриття гідратованого мінералу на місці посадки Chang'e-5 є неймовірним і ще більше покращить розуміння науки щодо реакцій породи та пари в місячній корі та на поверхні Місяця.

За словами планетарного геолога з Університету Гонконга Юці Цянь, який не брав участі в дослідженні, на Місяці може існувати три типи води. Він наголошує, що є молекули води — сполука, яку ми знаємо як H2O. Також є його заморожений вид, лід та молекулярна сполука під назвою гідроксил, близький хімічний родич води.

"Я думаю, що це нове відкриття має великий потенціал, адже ми можемо витягнути молекулярну воду безпосередньо з місячного ґрунту. Це може стати новим механізмом створення стабільної молекулярної води на поверхні Місяця", — зазначив Цянь.

Зокрема, попередні відкриття вчених припускали, що вода існувала на Місяці під час виверження вулканів у давньому минулому. Вода надходила з цих вулканів, тобто з Місяця, і була присутня з самого початку існування супутника Землі. Так, вчені виявили на Місяці воду, лід і гідроксил, які здебільшого розташовані на темних холодних полюсах Місяця, куди Сонце не досягає.

"Проте на місячних полюсах важко пересуватися через кам’янистий рельєф, що робить їх складними місцями для видобутку води, а молекулярна вода "нестабільна в інших регіонах Місяця", адже вона випаровується в нижчих широтах, де температура може перевищувати 100°C", — додає Цянь.

Нагадаємо, раніше італійські вчені виявили на Місяці печеру, яка може слугувати місцем для базування майбутніх дослідників. Об'єкт розташований за 400 кілометрів від місця висадки космонавтів, які першими побували на місяці, Ніла Армстронга і База Олдріна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 28.08.2024 04:24