Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Для збереження життя на Землі: науковці хочуть збудувати на Місяці "Ноїв ковчег"

Американські вчені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному "Ноєвому ковчезі". Таке біосховище могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш вразливих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Як повідомляє Newsweek, ці зразки будуть захищені від земних проблем: від стихійних лих і зміни клімату до геополітичних конфліктів, адже вони перебуватимуть далеко від людства — на Місяці.

Таке незвичайне рішення запропонували науковці зі Смітсонівського національного зоопарку та інституту природоохоронної біології.

"Через безліч антропогенних чинників значна частина видів і екосистем стикається із загрозами дестабілізації та зникнення, які прискорюються швидше, ніж наша здатність зберігати ці види в їхньому природному середовищі", — наголошують вони.

Дослідники пропонують зберігати кріоконсервовані, або простіше кажучи заморожені зразки шкіри тварин і клітини фібробластів. За словами науковців, кріоконсервація — це процес, який використовують для збереження клітин організмів, тканин або цілих організмів шляхом їх охолодження до екстремально низьких температур.

Зокрема, перед заморожуванням такі матеріали обробляють кріопротекторами — речовинами, які мають захищати клітини від пошкоджень у процесі заморожування. Надалі органічний матеріал повільно охолоджують до надзвичайно низької температури. Поступове охолодження потрібно для того, щоб запобігти утворенню кристалів льоду, які можуть пошкодити клітинні структури. Водночас, на думку вчених, Місяць є ідеальним місцем для зберігання цих матеріалів, адже в деяких регіонах супутника Землі, а саме поблизу полюсів, зберігаються надзвичайно низькі температури. Такі умови можуть дозволити використовувати менше енергії для збереження зразків і мінімізувати втручання людей.

Згідно з даними Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, понад 45 300 видів на нашій планеті перебувають під загрозою зникнення, що становить 28% від усіх 163 040 відомих і вивчених видів.

"До побудови цього місячного ковчега далеко. Дослідники відзначають, що є кілька проблем зі збереженням зразків під час космічного транспортування, міжнародну співпрацю та вплив космічної радіації. Проте одного разу на Місяці можуть залишитися останні бастіони деяких видів, яким найбільше загрожує зникнення", — наголошує видання.

Нагадаємо, раніше видання Livescience повідомляло, що вчені визначили, що у період з 1500 року до нашого часу внаслідок діяльності людства на Землі перестали існувати 777 видів тварин. Водночас деякі з тварин могли вимирати через природні причини, але люди причетні до зникнення майже всіх цих видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 01.08.2024 16:05