Фото: Pixabay

Вчені з'ясували, хто винен у вимиранні шерстистих мамонтів

Швейцарські вчені заявили, що ранні люди причетні до вимирання мамонтів та інших видів тварин. Коли близько 129 тисяч років тому на Землі з'явилися Homo sapiens або сучасні люди, темпи вимирання хоботних збільшилися в 17 разів.

Як повідомляє ABC News, поява ранніх примітивних людей близько 1,8 мільйона років тому призвела до п'ятикратного зростання темпів вимирання хоботних.

Згідно з даними дослідників, на це вказали літописи скам'янілостей, які вони вивчили. Водночас один з авторів дослідження еколог із Фрібурського університету Торстен Хауффе наголосив, що з моменту появи ранніх, а пізніше сучасних людей вимерло 27 видів хоботних тварин.

Зазначається, що науковці досліджували взаємодії людини з тваринами, і людська діяльність дуже сильно впливала на вимирання хоботних. Так, однією з основних причин зменшення популяції цих тварин стало полювання на них. Відомо, що неандертальці харчувалися м'ясом мамонтів та використовували їхні кістки. Полювали вони й на інших ссавців, наприклад м'ясоїдних хижаків. 

Зменшення кількості тварин також збігалося з потеплінням після останнього льодовикового періоду. Проте вплив цього підвищення температури був несуттєвим, якщо порівнювати його з іншими факторами. Результати наукового дослідження свідчать про згубний антропогенний вплив на біорізноманіття планети. До того ж полювання та втручання в екосистеми можуть вплинути на скорочення видів і в наш час. За словами вчених, у 2019 році внаслідок лісових пожеж, які були пов'язані з антропогенними змінами клімату, знищили в Австралії мільярд особин тварин. 

Вчені наголошують, що антропогенна зміна клімату, яка призводить до втрати довкілля, є одними з головних винуватців зникнення деяких видів.

Нагадаємо, раніше видання Livescience повідомляло, що вчені визначили, що у період з 1500 року до нашого часу внаслідок діяльності людства на Землі перестали існувати 777 видів тварин. Водночас деякі з тварин могли вимирати через природні причини, але люди причетні до зникнення майже всіх цих видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.07.2024 10:08