Фото: Pixabay

Вчені пояснили, чому деякі люди втрачають більше ваги від тренувань, ніж інші

Науковці з японського університету в місті Кобе припускають, що люди, які втрачають вагу внаслідок регулярних фізичних тренувань повільніше, ніж інші, мають нестачу певного білка.

Як повідомляє Medical News Today, причиною цього можуть бути нестача в організмі білка PGC-1α, який сприяє регулюванню метаболізму та реакції тіла на короткочасні фізичні навантаження.

Під час досліджень група науковців спостерігала за реакцією на фізичні вправи мишей та людей, які не мали версій b і c білка PGC-1α. Зазначається, що вчені побачили зв’язок між відсутністю білка в ДНК та меншим спалюванням жиру під час та після фізичних навантажень.

Також учасники дослідження з b і c версіями білка PGC-1α під час тренувань споживали більшу кількість кисню, що сприяло меншому відсотку жиру в організмі. Науковці додають, що висновки експерименту стосувалися здорових людей, а також хворих на діабет другого типу.

Водночас дослідження на мишах виявили, що ті, які не мали b і c версій білка PGC-1α, витрачали менше енергії під час тренувань, але й набирали вагу навіть за нормальних умов.

"Ми були здивовані, виявивши цей сильний фенотип, адже ці миші страждали ожирінням. Хоча є багато особин мишей, які страждають ожирінням через збільшення споживання їжі, є кілька мишей, які набирають вагу через зменшення витрат енергії", — додав один з авторів дослідження доктор медичних наук Ватару Огава.

Огава додав, що використання організмом білка PGC-1α під час тренувань впливає на ефективність споживання енергії. Це забезпечує корисну витрату енергії в м’язах під час тренувань. Вчені також з'ясували, що відсутність версій b і c білка PGC-1α означає, що короткочасна активність не впливає на організм, впливаючи на зниження спалювання жиру під час і після фізичних навантажень.

"Крім того, є миші, які набирають вагу, коли їх годують дієтою з високим вмістом жиру або іншими спеціальними дієтами, але особини мишей, які набирають вагу просто завдяки нормальному харчуванню, зустрічаються рідко. Наші спостереження чітко підтверджують гіпотезу про те, що тенденцію до набору маси визначає ефективність витрат енергії", — додав Огава.

Дослідники наголосили, що це відкриття здатне допомогти людству у розробці ліків, які, на відміну від популярних засобів типу GLP-1, допомагатимуть скинути вагу незалежно від кількості спожитої людиною їжі.

Нагадаємо, раніше видання Nature повідомляло, що вчені з Імперського коледжу Лондона встановили, що блокування вироблення певного білка в організмі мишей зміцнює імунітет та продовжує життя гризунів на 25%. Відповідний білок виробляється і в людському організмі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 25.07.2024 12:49
Фото: Pixabay