Фото: Pixabay

Вчені винайшли сироватку, яка продовжує життя мишей

Британські науковці з Імперського коледжу Лондона встановили, що блокування вироблення певного білка в організмі мишей зміцнює імунітет та продовжує життя гризунів на 25%. Відповідний білок виробляється і в людському організмі.

Як повідомляє видання Nature, у людей приблизно з 55 років посилюється вироблення IL-11, рівень цього білка у тканинах та структурах органів підвищується. Це призводить до накопичення жирових відкладень у черевній порожнині та печінці, а також до послаблення м'язів, порушення обміну речовин.

Вчені наголошують, що цей білок загалом впливає на послаблення здоров'я, а всі ці фактори є ознаками старіння організму. У ході експериментів дослідники вводили мишам антитіла, які блокують вироблення IL-11.

"Щотижневі ін'єкції вводилися тваринам, починаючи з 75 тижнів їхнього життя, що приблизно відповідає 55 рокам людського життя. Внаслідок цього такі тварини доживали до 155 тижнів, тоді як звичайні миші живуть приблизно 120 тижнів", — йдеться у повідомленні.

Водночас у самців тривалість життя зростала на 22,4%, тоді як у самок — на 25%. Миші, яким вводили антитіла, відрізнялись від звичайних гризунів відсутністю зайвої ваги, були більш активними, а також мали кращий слух, зір та гладку шерсть без сивини та лисин. Також тварини з заблокованим білком IL-11 майже не помирали від раку, у них рідко виникали захворювання, які були спричинені фіброзами, хронічними запаленнями тканин, погіршенням обміну речовин. Зокрема, жодних побічних ефектів у тварин не спостерігалось. 

"Така методика може аналогічно впливати й на організм людини. Нині проводяться експериментальні випробування блокування IL-11 у людей, проте вони не пов'язані з вивченням процесів старіння. У них вивчається можливість лікування фіброзу легень та інших захворювань, пов'язаних із похилим віком", — додають автори дослідження.

Нагадаємо, раніше видання New Atlas повідомляло, що американські вчені розробили "розумний ґрунт", який дає на 138% більші врожаї. Водночас поливати його потрібно менше, ніж звичайний.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 22.07.2024 10:20